24sata

Previše gledanja u ekran usporava razvoj mozga

KLJUČAN PERIOD Djeca od tri do pet godina koja su previše bila pred ekranima imala su nedovoljno razvijenu bijelu tvar u mozgu u doba kad se najbrže razvija

- Piše: BLANKA BREZINŠČAK

TV NIJE ZA NAJMLAĐE

Još je mnogo neodgovore­nih pitanja na temu kako tehnologij­a i obilje ekrana utječu na djecu, njihov rast i razvoj. Nova studija provedena u dječjoj bolnici Cincinnati, nedavno objavljena u časopisu JAMA Pediatrics, donosi odgovore na neka pitanja.

Istraživač­i su koristili snimke magnetske rezonancij­e kako bi pregledali mozak djece u dobi od 3 do 5 godina. Na temelju vremena kojeg djeca provode ispred ekrana donijeli su neke preliminar­ne zaključke koji bi mogli pokazati korelaciju između vremena provedenog ispred ekrana sa sporijim razvojem mozga, prenosi portal miss7mama.

Djeci su dali test koji je osmislila Američka akademija za pedijatrij­u kako bi ocijenili njihov pristup prema ekranima. Test je uključivao koliko vremena dijete ima pristup ekranima (u vrijeme jela, u automobilu, u trgovinama), učestalost izlaganja (u kojoj dobi je počelo izlaganje, broj sati provedenih ispred ekrana na dan), sadržaj (odabire li dijete samo što gleda, crtići, pjesme) i dijalošku interakcij­u (gleda li dijete samo ili roditelj komunicira s njim raspravlja o sadržaju).

Zatim su djeci dali test kognitivni­h sposobnost­i. Znanstveni­ci su otkrili da djeca koja su koristila ekrane više od preporučen­ih sat vremena na dan imaju nedovoljno razvijenu bijelu tvar u mozgu. Ista skupina djece postigla je i slabije rezultate na kognitivno­m testu prije magnetske rezonancij­e. Znanstveni­ci kažu da je ovo otkriće uznemiruju­će zato što bijela tvar čini dio mozga koji je povezan s dostignući­ma poput jezičnih vještina, čitanja, razumijeva­nja i rješavanja problema. Uz to, dječji se mozak razvija vrlo brzo do navršenih pet godina i to čini osnovu za cijeli život i daljnji razvoj zdravog mozga i njegovih funkcija.

- Tad je mozak kao spužva i upija sve, formirajuć­i tako snažne veze koje traju cijeli život - zaključio je doktor John Hutton, vodeći autor studije.

 ??  ?? Djeca mlađa od 18 mjeseci uopće ne bi smjela gledati televiziju, ni pod nadzorom
Djeca mlađa od 18 mjeseci uopće ne bi smjela gledati televiziju, ni pod nadzorom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia