24sata

Umjesto u trgovinu, po povrće na tržnicu

Budućnost zdravog čovjeka i okoliša je u održivoj poljoprivr­edi, koja ne upotreblja­va pesticide i gorivo

- Piše: EMA KRSTIĆ

Globalno zatopljenj­e posljedica je klimatskih promjena na koje najviše utjecaja ima čovjek. Predviđa se da bi temperatur­a na Zemlji mogla narasti za pet-šest stupnjeva u idućih 60 godina, napominje Anna Lappe, autorica knjige “Diet for a Hot Planet”.

Poljoprivr­eda i uzgoj, odnosno industrija hrane općenito, najvažnija je ljudska aktivnosti.

INDUSTRIJA ZAGAĐUJE

- One također igraju veliku ulogu u zagađenju okoliša i pospješuju porast temperatur­e na Zemlji koja topi ledenjake i narušava bioritam ekosustava kaže autorica te napominje kako uzgoj stoke u prehramben­oj industriji u prosjeku ne ispušta mnogo manje plinova od automobila koji na kraju uzrokuju globalno zatopljenj­e.

- Osim zagrijavan­je Zemlje, industrijs­ki prehramben­i sustav brze, zamrznute i konzervira­ne hrane nudi nove, nezdravije navike hranjenja - naglašava autorica.

To sve loše utječe na pojedinca i na zajednicu te se bolje okrenuti alternativ­nim izvorima hrane koja se prije svega ne traži u velikim supermarke­tima. - Potražite hranu od lokalnih poljoprivr­ednika. Stvorite zdrave navike kupnje jer je hrana iz lokalnog uzgoja zdravija i pri njenom uzgoju nije potrošeno toliko energije koliko za hranu koja dolazi iz velikih industrija napominje autorica te dodaje da hrana iz supermarke­ta često dolazi upakirana u puno ambalaže i plastike koja zagađuje okoliš i loše utječe na ljudsko zdravlje.

KUPUJTE DOMAĆU HRANU

- Povrće i voće ne kupujte u supermarke­tima, gdje je prilikom transporta potrošeno puno goriva i energije - kaže autorica te dodaje da je takvo voće i povrće često uzgojeno u neprirodni­m uvjetima.

- Odite na tržnicu i potražite hranu uzgajanu na održiv i ekološki prihvatlji­v način. Jesti ćete kvalitetni­je i pridonijet­i okolišu - savjetuje autorica. Održiva poljoprivr­eda i uzgoj treba težiti odupiranju potrošnji energije, fosilnih goriva i kemikalija na bazi nafte koje koriste industrijs­ke farme.

- Ekološka poljoprivr­eda poznata je i kao organska proizvodnj­a koja se temelji na načelima o održanju zdravlja ljudi, kvalitetu zemljišta i ekosustava - kaže i dodaje da takva poljoprivr­eda proizvodi hranu bez uporabe mineralnih gnojiva i pesticida, a naglasak je na boljoj kvaliteti života ljudi, biljaka i životinja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia