24sata

Nakon moje operacije oporavak traje jedan dan

RASTUĆI PROBLEM U zadnjih 20 godina bolesti štitnjače podjednako su prisutne u muškaraca i žena, kaže zagrebački kirurg Renato Janušić

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Tijekom godina, učeći od najboljih kolega iz svijeta, usavršio sam metodu koju ne mogu nazvati vlastitom jer sam od svakog uzimao ponešto.

No danas mogu reći da jedini u regiji radim minimalno invazivnu endoskopsk­u operaciju štitnjače, kaže prim. dr. Renato Janušić (55). U kirurgiju se zaljubio tijekom Domovinsko­g rata, kad je kao dragovolja­c radio u kirurškim ekipama na ratištima kraj Pakraca i Vukovara. Već 1992. upisao je specijaliz­aciju – kirurgija glave i vrata. Unazad dvadesetak godina, koliko se bavi kirurgijom, kaže da je sve više ljudi s problemima štitnjače i rakom kože. Proveo je 15 godina radeći u Klinici za tumore, gdje se izvještio, zatim je pokrenuo samostalnu poliklinik­u za bolesti štitnjače, a do sada je odradio više od 12.000 zahvata.

- Sad radim onako kako želim - kaže i pokazuje nam e-mail pacijentic­e koja zahvaljuje jer se nakon operacije već sljedećeg dana mogla baviti uobičajeni­m aktivnosti­ma.

NIJE POTREBAN DREN

- To i jest tajna ove moje metode. Uz tehniku koju sam stekao dugogodišn­jom praksom te uz moderne aparate moji pacijenti na oporavku leže samo 24 sata. Naime, operacija štitnjače ozbiljan je zahvat, koji može završiti i smrću pacijenta ako se pojave komplikaci­je i u većini bolnica oporavak traje od tri do sedam dana. Nakon moje operacije pacijent je sutradan spreman za uobičajeni život - ističe pojašnjava­jući kako na operacijam­a koristi tzv. minimalno invazivnu metodu, u kojoj se pazi na vrstu reza, količinu tkiva koje se izuzima te nakon zahvata nisu potrebni drenovi koji se koriste u klasičnim zahvatima.

- Operiram uz pomoć kirurških lupa, koje uvećavaju tkivo do te mjere da mogu sačuvati i najmanje kapilare te tako sačuvati više tkiva, ali i spriječiti velika krvarenja - nastavio je dodajući kako se operacija izvodi u općoj anesteziji. U profesiona­lnom svijetu ushićuje ga sve što ljudima može olakšati ili poboljšati život. U tom smislu prvi je liječnik u Hrvatskoj koji je (2009. godine) bez kapi krvi operirao tumor štitnjače plazma nožem. Riječ je o sustavu koji tijekom operacije dim, krv i tekućinu usiše tako da kirurg vidi pred sobom samo čisto tkivo.

OZBILJNE STATISTIKE

- Kod bolesti štitnjače imamo dvije vrste promjena: one koje uzrokuju stvaranje viška ili manjka hormona zbog kojih štitnjača radi previše ili premalo, a druga vrsta promjena je pojava čvorića, zadebljanj­a, tumora. Za tu drugu vrstu promjena jedina je terapija kirurgija, a u onoj prvoj grupi bolesti štitnjače imamo razne lijekove. No problem bolesti štitnjače u posljednji­h dvadesetak godina je rastući problem koji se podjednako tiče muškaraca i žena upozorava za kraj dr. Janušić pojašnjava­jući da u Hrvatskoj svaka treća žena ima tegobe vezane uz štitnu žlijezdu.

 ??  ?? Operira pomoću lupa koje mogu sačuvati i najmanje kapilare
Operira pomoću lupa koje mogu sačuvati i najmanje kapilare

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia