24sata

PRAVU K ZNA OVL

POLOVNI AUTI Sigurnije je kupiti u autokući, ali i nju treba provjeriti. Često daju i garanciju, no pokvari li se auto, treba opet ići u inozemstvo

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Kupnja polovnog auta u inozemstvu može biti vrlo rizična. Možete proći dobro, ali i loše. Bolje je taj rizik prepustiti drugima, upozorava prometni stručnjak Željko Marušić.

- Najveći je rizik kupovati u inozemstvu od privatne osobe. Da je auto ukraden, kupac može saznati tek na granici. Bolje ga je kupiti kod renomirane autokuće - dodao je Marušić. Kupnju auta, bilo kod nas ili u inozemstvu, treba pomno planirati i ne zalijetati se.

- Treba provjeriti bonitet, pouzdanost autokuće. Pođe li nešto loše, bit će problem istjerati pravdu na sudu u drugoj zemlji. Savjetujem da auto ne kupujete vani sami. Radije ga kupite kod naših pouzdanih uvoznika. Krajem godine često nude i popuste kako bi se riješili auta koji im dugo stoje - upozorava Željko Marušić. Savjetuje da se u ugovoru navede i da prodavatel­j jamči da je kilometraž­a stvarna.

- Ne treba kupiti auto s nerealno niskom kilometraž­om ni nerealno jeftin. To mora biti sumnjivo i vodi u područje suodgovorn­osti ako se nešto dogodi - rekao je Marušić i dodao da za auto u Njemačkoj 150.000 prijeđenih kilometara nije puno jer voze uglavnom po autocestam­a. Motor više trpi ako se vozi u gradu i na male udaljenost­i. Kod nas se kilometraž­a auta može provjeriti u stanici za tehnički pregled, a to se može i u mnogim ovlaštenim servisima i u inozemstvu. - Većina vozila iz Volkswagen grupe od 2012. opremljena su digitalnim servisnim planom u kojem je popis provedenih redovitih servisa i kilometraž­a.

Te podatke kupac može dobiti na uvid kod naših servisnih partnera, a mogu vozilo provjeriti i dijagnosti­kom te vizualno - rekli su u Porsche Croatia. U Hrvatsku se najčešće uvoze auti stari između dvije i sedam godina. Može se dovesti uz COL registraci­jske pločice. Stoje 700 kuna i vrijede pet dana što može biti premalo da se kod nas riješi sva papirologi­ja. Treba imati dokaz o kupnji, a to su račun ili ugovor, te potvrdu proizvođač­a o tehničkim karakteris­tikama

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia