24sata

KILOMETRAZ­U ASTENI SERVIS

KUPNJA IZ EU NAJMANJE 1300 KUNA PLUS POREZ

-

COL registraci­jske pločice i zelena karta stoje 700 kuna te vrijede pet dana. One koje vrijede 14 dana su 1500 kuna, a 400 kuna više ako se uzmu u subotu. Provjera sukladnost­i stoji 600 kuna. Kupuje li se od privatnika, treba platiti i PDV. Carina određuje iznos Posebnog poreza na motorna vozila. vozila. Može se dobiti i kod nas kod zastupnika tog proizvođač­a, a on je može poslati u stanicu za tehnički pregled, u kojoj će provjeriti sukladnost vozila i o tome izdati potvrdu. Za kupnju auta u EU ne plaća se carina, ali dokumentac­iju treba odnijeti na Carinu. Na njihovoj internetsk­oj stranici je Informativ­ni kalkulator za izračun Posebnog poreza na motorna vozila koji ovisi o starosti auta, cijeni i emisiji ugljičnog dioksida. Tko je kupio auto od privatne osobe u inozemstvu plaća i PDV. Nakon što se plate davanja, može se otići na tehnički i registraci­ju. Treba platiti i osiguranje te tablice i prometnu dozvolu.

UVEZENIH SU DIZELAŠI Lani je u Hrvatsku uvezeno oko 70.000 automobila s dizelskim motorom, što je 87 posto ukupnog broja.

RABLJENIH OVE GODINE

U prvih devet mjeseci ove godine uvezeno je 63.486 rabljenih automobila. Cijele 2018. uvezli smo 79.345, a godinu prije 55.686 auta.

IMA ‘SKINUTE’ KILOMETRE Procjene su da oko 50 posto automobila koji se prodaju u EU ima lažiranu kilometraž­u. To rade i u Njemačkoj, gdje je to kazneno djelo za koje se ide u zatvor. Lažiranje kilometraž­e je zapravo hakiranje softvera auta, a uslugu nude i preko oglasa za 50 eura.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia