24sata

VATRENI ZA 2020.

BEZ POLA MOMČADI IZ RUSIJE Hoće li Rakitić na Euru imati mjesto u početnoj postavi? A Mateo Kovačić, ponajbolji igrač Chelseaja, nije ni u kombinacij­i

- Piše: ANTE BUŠKULIĆ

Zamislite koliko smo moćni kad je nakon plasmana Hrvatske na Euro posve legitimno pitanje gdje će igrati jedan od najvažniji­h kotačića Barcelone zadnjih godina i po mnogima naš najbolji igrač na SP-u u Rusiji!

Da, nakon turbulentn­ih kvalifikac­ija, kojih je pola propustio zbog ozljeda i nesređene situacije u klubu, Ivan Rakitić možda je izgubio i mjesto u udarnoj postavi “vatrenih”.

- Ja sam ovim igračima koji su bili u Rusiji zahvalan dok sam god izbornik, osjetljiv sam na njih i oni će imati kod mene prednost. A drugi se moraju izboriti. Ne mogu mlađi igrači koji su u reprezenta­ciji prvi i drugi put igrati ispred njih. Da nije bilo njih, ne bi bilo ni mene - rekao je Zlatko Dalić nakon pobjede nad Slovačkom u Rijeci 3-1. Honorirat će, dakle, izbornik Rusiju. Ali kako da honorira Nikoli Vlašiću što je dvaput otključao Slovake i donio bod u Walesu? Ili Bruni Petkoviću, najboljem hrvatskom strijelcu kvalifikac­ija? Pa i Josipu Brekalu, onoj energetsko­j injekciji s klupe svaki put kad bi ušao u igru?

Kako će, dakle, Hrvatska izgledati na Euru idućeg ljeta?

KRKLJANAC U NAPADU

Letimičan pogled kroz roster sugerira da gotovo pola igrača iz Rusije neće biti na popisu! Mandžukić, Subašić i Ćorluka su se oprostili, Strinić nema klub, Badelj igra jako malo, Pjaca nikako da se vrati nakon ozljeda, ni Pivarić i Vrsaljko još se nisu oporavili, Lovre Kalinić uopće ne brani, a Nikola Kalinić prekrižio je sam sebe jer se ne želi ispri

čati za ispad u Rusiji. A i nije baš često na terenu u Romi... Ali pogled na kadar koji je iznio kvalifikac­ije sugerira i da će Dalić imati velike, goleme glavobolje... Uzmemo li za početak da svi budu zdravi, Modrić i Brozović par su zadnjih veznih kakav nema ni jedna druga reprezenta­cija. Raketina je pozicija bila ispred njih, dok se nije “ukazao” maestralni Niksi.

E da, i ne zaboravimo da baš na toj poziciji povučene špice najviše daje Andrej Kramarić, koji je i sam prizivao da bi baš volio igrati u paru s Petkovićem. Dakle, tri svjetske klase za jedno mjesto! Ili da možda izbornik raspucanog Dinamova napadača makne iz prvih 11? Može Vlašića žrtvovati na krilo, ali tek je ondje krkljanac! Ivan Perišić, Ante Rebić, Josip Brekalo, Mislav Oršić, možda se i Marko Pjaca oporavi. Pa vi birajte...

Puno manji izbor kvalitete nije ni otraga. I dok je Dominik Livaković nedvojbeno prvi golman, u vrhunskoj formi i poremetiti ga može samo ozljeda ili loš transfer (da ode u klub gdje neće igrati), velika je enigma tko je drugi golman.

TKO JE DRUGI GOLMAN?

Lovre Kalinić i Simon Sluga uopće ne brane u klubu te će Dalić morati priključit­i nekog drugog. Samo koga? Letica ne brani u SPAL-u, Posavec se bori s ozljedom i formom u Hajduku, Šemper brani u 2. ligi (Chievo), Kahlina (Gorica) i Grbić (Lokomotiva) dobro brane u HNL-u...

Za desni bok Jedvaj je tu, a čeka se Vrsaljkov povratak. Trebao bi Šime proći zimske pripreme i početi igrati, ali pitanje je forme. Dino Perić i Duje Ćaleta Car, pa i Matej Mitrović, dobre su zamjene Lovrenu i Vidi, a na lijevom boku nema straha - Borna Barišić je u velikoj formi igrajući za Rangers i Hrvatsku, a Domagoj Bradarić igrama u Lilleu nametnuo se ispred Borne Sose, koji je igrao redovito u 2. Bundesligi za Stuttgart dok nije prije mjesec dana dobio potres mozga.

I ne, nismo zaboravili čovjeka koji svaki tjedan dobije porciju pohvala od nekad najboljeg veznjaka svijeta Franka Lamparda, čovjeka koji redovito igra za treću momčad engleske lige, trećeg najvrednij­eg hrvatskog nogometaša Matea Kovačića. Kojega nitko i ne spominje u bilo kakvoj kombinacij­i za mjesto u prvih 11 Hrvatske! Uh, kako smo moćni!

 ??  ?? SJAJNIH 11 OD 13
Samo pet najvećih sila propustilo je više od dva velika natjecanja od 1996.
SJAJNIH 11 OD 13 Samo pet najvećih sila propustilo je više od dva velika natjecanja od 1996.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia