24sata

Zaplet: Francuzi ili Španjolci neće biti nositelji?

- Piše: MATO GALIĆ

SKUPINA A

PLES KUGLICA Engleska, Ukrajina, Španjolska, Poljska, Belgija, Italija... Sve te momčadi osvojile su svoje kvalifikac­ijske skupine, a najboljih šest naći će se u prvoj jakosnoj skupini i tako prijetiti “vatrenima”.

Hrvatska je pobjedom nad Slovačkom (3-1) potvrdila prvo mjesto u skupini, ali zbog slabijeg bodovnog učinka sigurno je da ćemo biti u drugoj jakosnoj skupini. Uefa više jakosne skupine ne određuje prema plasmanu na rang ljestvici, nego prema rezultatim­a u kvalifikac­ijama. Zato je moguće i da svjetski prvaci Francuzi ili Olmovi Španjolci ne budu među šest nositelja. S drugog mjesta Euro su osigurali Češka, Švedska, Austrija, Rusija i Finska te bi neki od njih mogli bi također završiti u grupi s Dalićevim izabranici­ma. U skupini C se za prvo mjesto bore Njemačka i Nizozemska.

Nijemci su uoči zadnjeg kola prvi, a za potvrdu prvog mjesta moraju srušiti Sjevernu Irsku. Nizozemska zaostaje dva boda jer je kiksala upravo protiv Sjeverne Irske, a u zadnjem kolu igra protiv Estonije i mora se nadati kiksu Njemačke. Bilo kako bilo, oba su to protivnika koja bi trebalo izbjeći. Neke reprezenta­cije, poput Kosova i BiH, nisu prošle skupinu, ali još se mogu plasirati preko doigravanj­a u Ligi nacija. Kosovo je osvojilo svoju skupinu u Ligi D i plasman na Euro tražit će preko Sjeverne Makedonije u polufinalu te protiv Bjelorusij­e ili Gruzije u eventualno­m finalu. Tko zna, možda Lokomotivi­n Lirim Kastrati zaigra protiv “vatrenih” na Euru. BiH Roberta Prosinečko­g do Eura će morati protiv Walesa, Slovačke, Irske ili Sjeverne Irske. Neke reprezenta­cije sve do ožujka i playoffa Lige nacija neće znati protivnike pa će biti zahtjevno skautirati protivnike.

 ??  ??
 ??  ?? Hrvatska će biti u drugoj jakosnoj skupini
Hrvatska će biti u drugoj jakosnoj skupini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia