24sata

‘SAD je tražio da se Glavaša procesuira’

STARA GARDA Manolić je rekao da nije dobio izvješće da bi Glavaš bio umiješan u ubojstva, Šeks je svjedočio o pritiscima na Hrvatsku

-

Kao predsjedni­k Sabora dobivao sam najvažnija izvješća od SOA-e i POA-e, ali i ona iz naše diplomacij­e. Među njima je bila i bilješka iz 2004. tijekom koje je vršen golemi pritisak na Hrvatsku koja je tad otvarala pretpristu­pne pregovore za ulazak u Europsku uniju.

Jedan od ključnih uvjeta bio je i da se Hrvatska obračuna sa svima koji su počinili ratni zločin. U toj bilješci navedena je i potreba da se procesuira Glavaša, izjavio je Vladimir Šeks (76) na suđenju Branimiru Glavašu i drugima optuženima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Šeks je dodao da je riječ o bilješci sastanka tadašnjeg predsjedni­ka saborskog Odbora za međuparlam­entarnu suradnju Milorada Pupovca u Washington­u s predstavni­cima State Department­a.

Šeks je u ljeto 1991. bio predsjedni­k regionalno­g kriznog štaba za Slavoniju.

- Kad sam se 31. kolovoza vratio s terena, vidio sam mrtvo tijelo i da se provodi očevid. Rekli su mi da je terorista ustrijelio stražar. Glavaš i pukovnik Franjo Pejić ispričali su mi istu priču - rekao je Šeks govoreći o okolnostim­a ubojstva Čedomira Vučkovića u dvorištu osječkog Sekretarij­ata za narodnu obranu. Rekao je kako tad nije vidio Nikolu Jamana.

Josip Manolić (99) od rujna 1990. do kolovoza 1991. bio je premijer, a poslije i šef Kriznog štaba za RH. Bio je i na čelu Ureda za nacionalnu sigurnost. - Nikad nisam dobio izvješće da je Glavaš umiješan u bilo kakvo ubojstvo niti se na sjednicama Vrhovnog državnog vijeća raspravlja­lo o Glavašu - svjedočio je Manolić, koji kod sebe nije imao osobnu pa se Šeks ponudio da će jamčiti za njega. (vc)

 ??  ?? Vladimir Šeks, Branimir Glavaš i Josip Manolić kratko su se ‘družili’ na Županijsko­m sudu u Zagrebu
Vladimir Šeks, Branimir Glavaš i Josip Manolić kratko su se ‘družili’ na Županijsko­m sudu u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia