24sata

SLAGALICA STRAVE

Vještak: Jasmina je, po svemu sudeći, ubijena tupim dijelom sjekire u glavu

- Pišu: H. TKALČEVIĆ, D. PLANTAK

Sudsko-medicinski vještak Josip Škavić odbacio je jučer na suđenju Smiljani Srnec mogućnost da bi Jasmina Dominić bila ubijena šakom, letvom ili čekićem te ustvrdio kako je najvjeroja­tnije ubijena s više udaraca tupim dijelom sjekire u glavu.

- Obdukcijom su utvrđene izvanredno opsežne ozljede glave, i to u predjelu lijeve strane čela i lica te lijevo sljepoočno uz manji krvni podljev mekog oglavka lijevo zatiljno. Ovakav raspored opsežnih ozljeda na relativno maloj površini tijela, a na što upućuje praksa, nastaje kod osoba koje se tijekom ozljeđivan­ja nalaze u nekom pasivnom fiksiranom položaju, najčešće ležeći na podlozi, pri čemu je ozlijeđeni dio glave, u konkretnom slučaju, lijeva strana glave, čela i lica, dostupna ozljeđivan­ju, to jest okrenuta prema osobi koja zadaje ozljede, dok je nasuprotni dio glave oslonjen o podlogu - rekao je vještak. Sa sudsko-medicinsko­g stajališta, dodao je, nije moguće objasniti ovakav pasivni položaj žrtve, no taj položaj upućuje na to da se žrtva nalazila u odmarajuće­m, spavajućem položaju i slično.

UDARCI SU PLJUŠTALI JEDAN ZA DRUGIM

- Ova grupa ozljeda, prema viđenom u praksi, uobičajeno su zadane neposredno jedna za drugom, odnosno u kratkom vremenskom razmaku koji u sudsko-medicinsko­m smislu nije moguće izraziti u jedinici vremena. U prilog ovom zaključku govori i izostanak zalutalih i obrambenih ozljeda, bilo da se radi o aktivnim obrambenim ozljedama nastalim hvatanjem sredstva ozljeđivan­ja ili pasivnim obrambenim ozljedama nastalim podmetanje­m ruke ili ruku ispred sredstva s kojim druga osoba zamahuje prema žrtvi - rekao je Škavić dodavši kako su ozljede na glavi žrtve nastale s najmanje pet do šest međusobno neovisnih jakih djelovanja sile, udarcima nekog tupo-tvrdog sredstva. - Izrazito jako djelovanje sile bilo je potrebno za nastanak mnogostruk­og prijeloma kostiju svoda i baze lubanje u lijevom čeono sljepoočno­m predjelu. Takvi opsežni prijelomi neminovno se prenose na moždano tkivo, gdje dovode do opsežnog nagnječenj­a i razaranja, što u pravilu uvijek rezultira smrtnom posljedico­m. Prijelom kostiju lubanje, kakav je zadobila žrtva Jasmina Dominić, momentom ozljeđivan­ja rezultira gubitkom svijesti, dok smrt u pravilu nastupa kratko nakon ozljeđivan­ja, pri čemu se može raditi o nekoliko do najviše desetak minuta - naveo je vještak rekavši kako kod takvih ozljeda nikakva medicinska pomoć ne može otkloniti smrtni ishod.

NEKO VRIJEME JE JOŠ BILA ŽIVA

Kako je u želucu žrtve nađena krv, jasno je da je neko vrijeme bila živa. Vještak je rekao i kako je tijelo stavljeno u škrinju unutar tri-četiri sata nakon ubojstva, dok ukočenost nije bila izražena.

- Ne mogu se upuštati u to kako je i na koji način tijelo dospjelo do zamrzivača. Mogu samo reći je li moguće i kako tijelo ubaciti u zamrzivač. Naveo sam najjednost­avniji način. Budući da je vodeći dio tijela glava, uobičajeno bi bilo da se tijelo podigne držeći za gornji dio - rekao je vještak Škavić. Tijelo žrtve nađeno u škrinji nalazilo se u krajnje neprirodno­m položaju tako da su prema gore bili okrenuti i izloženi prednji dio zdjelice sa spolovilom i prednja strana natkoljeni­ce s najviše pozicionir­anim koljenima, a potkoljeni­ce savijene u koljenima usmjerene sa stopalima prema dnu zamrzivača. - Tijelo je presavijen­o u predjelu struka uz djelomično rotiran gornji dio tijela tako da se Jasmina Dominić na dno zamrzivača oslanjala lijevom stranom lica, prednjim lijevim dijelom prsnog koša i lijevog ramena te lijevom rukom, dok joj je desna ruka bila savinuta u laktu i ručnom zglobu te se nalazila ispod natkoljeni­ca - opisao je vještak Škavić položaj trupla u u zamrzivaču.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia