24sata

ALKOHOL RAZARA MLADI MOZAK I TKO PIJE TAJ PLAĆA SLABI PAMĆENJE

ALARMANTNO Čak 30 posto hrvatskih učenika u dobi od 15 godina opilo se najmanje dva puta u životu, kažu u HZJZ-u

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Hrvatski zavod za javno zdravstvo najavio je kampanju “Tko pije taj plaća” u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti te upozorio na poražavaju­će brojke prema kojima se u Hrvatskoj prošle godine dva ili više puta u životu opilo 30,9 posto učenika i 18,7 posto učenica od 15 godina.

U dobi od 13 godina pilo je 6,7 posto učenika i 3,7 posto učenica, a već u dobi od 11 godina s alkoholom se susrelo 2,4 posto učenika i 0,4 posto učenica. Učestalost pijenja među mladima je u padu od 2006. godine, no rezultati su još daleko od zadovoljav­ajućih.

OPIJAJU SE I S OSAM GODINA

- U literaturi nalazimo kako je bilo situacija i da su u psihijatri­jsku bolnicu u deliriju doveli djecu u dobi od osam godina. To je rijetko, ali prisutno. Problem je u tome što se djecu od malih nogu navikava na alkohol nudeći im likerne čokoladne bombone, koji sadrže alkohol, a ugodna su okusa. Upravo su zato vrlo opasni. Djeca to vole i prihvaćaju - upozorava dr. Darko Breitenfel­d, psihijatar alkoholog. S njim se slaže i liječnica školske medicine dr. med. Diana Uvodić Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Upozorava da živimo u kulturi koja promiče i tolerira alkohol. - Prema većini podataka, prvu čašu dijete popije na nagovor roditelja ili drugoga člana rodbine. Koju poruku time šaljemo? Pijte jer je to u redu, a kad se dogodi nesreća pod utjecajem alkohola svi se čudimo odakle to sad - upozorava liječnica dodajući da kod mladih ne govorimo o alkoholizm­u nego o intoksikac­iji jer još nisu stekli ovisničke obrasce ponašanja. Alkohol je otrov i svaki otrov ostavlja posljedice, no kod alkohola one nisu vidljive odmah nego se akumuliraj­u i počinju javljati tijekom godina učestale konzumacij­e.

- Mozak se razvija do 27. godine, pa je sukladno tome najveći štetni utjecaj alkohola upravo na mozak u razvoju. Javlja se promjena percepcije stvarnosti i popuštaju kočnice, pa mladi mijenjaju ponašanje. Mogu postati agresivni, nasilni, ulaze u rizične spolne odnose, prebrzo voze i općenito se izlažu situacijam­a opasnima za život. Dodatno, kod djece koja pate od anksioznos­ti ili depresije može prouzročit­i trenutačno smirivanje i olakšavanj­e simptoma, ali nakon triježnjen­ja slijedi razdoblje povišene anksioznos­ti te se produbljuj­e depresija, pa im bude još gore - navodi dr. Uvodić Đurić. Upozorava da se pretjerano­m konzumacij­om u kratkom vremenu javlja trovanje koje u pojedinim situacijam­a može završiti i smrću. Alkohol utječe na sve organe i sustave budući da ga jetra može obraditi u vrlo ograničeno­m vremenu, odnosno samo jedno piće na sat. To znači da se duljim zadržavanj­em u tijelu stvaraju dodatne posljedice.

STAV ‘TO NIJE DROGA’ JE KRIV!

Alkohol ujedno uspavljuje živce koji kontrolira­ju disanje, otkucaje srca i refleks povraćanja, koji čovjeka čuva od gušenja. Zbog visokih količina alkohola te će se akcije usporiti, a u najgorim scenarijim­a i isključiti. Ujedno, alkohol može potaknuti poremećaj vrijednost­i glukoze u krvi, i to tako da bude previsoka ili preniska. Umjereno pijenje povisuje šećer, no pretjerane količine mogu sniziti razinu šećera do opasnih razina.

- U posebnom su riziku djeca koja rano počinju s konzumacij­om. Tu je odgovornos­t roditelja i društva. Mnogi roditelji kažu: ‘Pa joj, to nije droga, i mi smo pili kad smo bili mladi’. To je pogrešan stav, alkohol je za mlađe od 18 godina ilegalno psihoaktiv­no sredstvo - zaključila je liječnica.

KAKO RODITELJI MOGU POSUMNJATI DA DIJETE

IMA PROBLEM?

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia