24sata

URGER 64 KN I UNCEK ZA 48...

LAŠEN JE NAJBOLJIM, A PROŠLE GODINE BIO JE TREĆI U EUROPI

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

POČELO JE, POČELO

Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a mi smo prošetali i provjerili cijene. One “glavnih” artikala, odnosno hot doga, kobasica, kuhanog vina i fritula, ostale su slične prošlogodi­šnjima.

Hrenovka u pecivu košta 15 kuna, kobasice, poput debrecinke i kranjske, su oko 20 kuna, kao i fritule. Na Trgu kralja Tomislava naišli smo na kuhano vino od 15 kuna iako je ono na većini kućica 16 kuna. Ovogodišnj­i Advent obuhvaća 15 zagrebački­h lokacija, od Maksimira do Vile Prekrižje, postavljen­o je 228 kućica, a u sve je uključeno gotovo 3000 ljudi. Procjena je da se na Adventu potroši oko 500 milijuna kuna.

PLAVI DINAMOV BURGER

Mi smo se fokusirali na centar grada.

- Lokacije će biti ukrašene hrvatskim tradicijsk­im ukrasima i Orašarima, što je i ovogodišnj­a tema - rekli su iz Turističke zajednice grada Zagreba. A sve je to u službi potrošnje. Kao i svake godine, pregršt je noviteta i izlagača. Među njima je i Dinamo, koji kućicu ima na glavnom gradskom trgu, a ponuda je prigodna. Dinamo burger plavi košta 31 kunu i među jeftinijim­a je na Adventu. Preko puta njih možete pojesti janjeći burger, ali za 64 kune. Malo južnije, na Zrinjevcu, cijene su uglavnom prosječne, a ističe se Pivana sa špek-filekima u kruhu, koje su procijenil­i na 55 kuna. Fuliranje je, pak, za gurmane, ali i one dubljeg džepa. Organska i vegetarija­nska hrana kreće se od 58 do 88 kuna. Može se i tamo pronaći hot dog za 15 i kuhano vino za 16 kuna, ali i burger za 65. Ponudu je obogatila kućica Opat vrata Kornata Imaju janjeću peku za 45, murtersku pašticadu za 55 kuna, a hit su palačinke iz krušne peći po cijeni od 35 kuna. - Nismo htjeli ići s klasičnom ponudom nego malo sve gastronoms­ki osvježiti. Redovito će nam dolaziti svježa kornatska janjetina. To je naš doprinos - rekao nam je vlasnik Ante Božikov. U blizini je kućica Garden, koja ima u ponudi pivo Fuliranje lager za 26 kuna, a na ovim prostorima novost je da se plastična čaša na točioniku puni od dna, ne od vrha. Uz nju nude buncek po 48 kuna i Beyond hot dog za 55 kuna.

ZA DJECU: TOMISLAVAC

Na Tomislavcu je, logično, ponuda prilagođen­a djeci zbog klizališta. Tamo smo pronašli kuhano vino za 15 kuna, prilagođen­e dječje menije, ali ima i, primjerice, kobasa od divljači za 30 kuna naviše. U kućici Perica i ove je godine švicarski specijalit­et raclette, odnosno topljeni sir, za 29 kuna... Dojam je da je ove godine manja ponuda germknedli, a oni koji ih imaju najčešće ih prodaju za 35 kuna.

 ??  ?? Lijepo vrijeme izmamilo je Zagrepčane u centar grada
Lijepo vrijeme izmamilo je Zagrepčane u centar grada
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia