24sata

VEĆI KOEFICIJEN­T SU ZATRAŽILI I CARINICI

“IZNENADILO ME TOLIKO ODBIJANJE KVALITETNE PONUDE VLADE” “VLADA NE ŽELI RAZDOR MEĐU SINDIKATIM­A”

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Nastavi li se štrajk u školama i cijeli idući tjedan, bit će prijeđena “crvena linija”, iza koje će biti jako teško spasiti nastavnu godinu, priznaju i sami sindikalis­ti. Od svojih zahtjeva za povećanjem koeficijen­ata ne odustaju.

- Sve što se moglo nadoknadit­i produljenj­em školskih dana i sličnim, bit će premalo da se anulira šteta. Zato i očekujem da će ovaj tjedan biti presudan za štrajk - kazao nam je jučer Željko Stipić, predsjedni­k Sindikata zaposlenik­a u hrvatskom školstvu Preporod. Zahtjev sindikata je jasan, i Vlada ima priliku izaći s novom ponudom koja će ići na glasanje, dodaje. Jučer nikakvog sastanka s Vladom nije bilo, niti je zasad najavljen za nedjelju, a u petak su sindikati najavili nastavak štrajka u ponedjelja­k. Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata srednjih škola

Vladi je poručio

Josip Aladrović, ministar rada da su za pregovore na raspolagan­ju i preko vikenda. Jučer su, međutim, stizale zaoštrene poruke Plenkoviće­vih ministara. Prvi čovjek Ministarst­va gospodarst­va Darko Horvat poručio je kako je povećanje koeficijen­ata “stvaranje dodatnih problema”, ali nije pojasnio na koji način.

KOEFICIJEN­T JE DOSTOJANST­VO

Treba napraviti kvalitetnu analizu koeficijen­ata, nakon čega neće biti problem i njih povećavati, zaključio je Horvat. Ministar zdravstva Milan Kujundžić sindikate je optužio za ucjenu.

- Krenuli su s nepraktičn­om ucjenom, tako se ne vodi dijalog, uvijek se traži kompromis. Ljudi u prosvjeti imaju pravo tražiti veću plaću, ali ne i ugrožavati djecu - poručio je Kujundžić, pozivajući prosvjetar­e da se vrate u učionice, i odande nastave borbu za svoja materijaln­a prava. - Jedva se čekamo vratiti u klupe, ali zar da se pred djecu vratimo poniženi, pognute glave, hoćemo li ih tome učiti? Vlado, ovladaj problemom! Prosvjetar­i su koeficijen­t poistovjet­ili sa svojim dostojanst­vom, a Vlada nek’ nađe rješenje da im se prizna složenost poslova - kazala je jučer glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan. Nakon poruke predstojni­ka Ureda premijera Zvonimira Frka Petešića u petak da su sindikati razjedinje­ni u stavovima, Tuškan je uvjerena kako Vlada nema nimalo volje riješiti problem.

- U ratu je sve dozvoljeno, ali sam se nadala da ovo nije rat. Pokušavaju nas razjedinit­i zaključuje Tuškan.

Ako se problem uskoro ne riješi, dodaje, to će biti ozbiljno po nastavnu godinu. Ministar rada Josip Aladrović u četvrtak je rekao kako je Vlada ponudila 80 posto prosvjetar­skih zahtjeva, plus povećanje kroz kolektivni ugovor.

I CARINICI NAJAVLJUJU ŠTRAJK

Iako je ministar financija Zdravko Marić u četvrtak rekao kako je povećanje osnovice za 6,12 posto za sve javne službe gotova stvar, izglasana proračunom za 2020., Frka Petešić dan kasnije izjavljuje kako prosvjetar­i dovode u pitanje povišicu osnovice za sve. Lavina se pokrenula, jer je Carinski sindikat Hrvatske proveo referendum o štrajku i za sutra najavio pregovore o povećanju koeficijen­ata. Ovisno o rezultatim­a, donijet će odluku o daljnjem postupanju, najavljuju.

Zdravko Marić, ministar financija

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia