24sata

‘SVE JE NASE PJESME SEVE ZNALA NAPAMET’

PJEVALA JE PRATEĆE VOKALE TUTTI FRUTTIJU

- Piše: TATJANA PACEK

Da mi je netko te 1988. rekao kako će curičak koji nam pjeva back vokale postati naša najveća zvijezda, sigurno bih povjerovao. Već tad se vidjelo da je Severina rođena za pozornicu, kaže Nenad Ninčević (58).

Njegov nekadašnji Tutti Frutti bend te godine objavio je album “Stvari lagane” i bio među najtraženi­jim bendovima bivše zemlje. Zgodni Amulić i Ninčević bili su miljenici djevojaka koje su čeznule da baš njima otpjevaju “Oba oka sklopi, dobri anđele…”. Obojica su masama bili nedostupni, ali ne i Severini. Njezina prijatelji­ca Doris stanovala je u Osječkoj ulici, kat ispod Ninčevića.

– Pitao sam je zna li koga tko će nam pjevati back vokale na turneji. Doris je predložila Danijelu Martinović, ali ona je već pjevala s bendom. Onda se sjetila da ima dvije prijatelji­ce, Lejlu i Severinu, koje žele pjevati back vokale. Nisu ni pitale hoćemo li im nešto platiti. Bilo im je važno samo da pjevaju s nama – prisjetio se Ninčević. Angažirali su ih za tri koncerta i bile su odlične. Mnogo godina kasnije Severina mu je rekla da su sve tri “falšale ko zvijeri”, no Tutti Frutti je bio oduševljen. – Prošle su i probe, sve su pjesme znale napamet i to je bilo opće veselje. Osmislile su čak i neku koreografi­ju, doma su uvježbaval­e, ma bile su simpatične do boli. Njih tri su bile kao tri ajkulice, jako su se trudile i napravile su spektakl – ispričao nam je Ninčević.

Iako su još, dodao je tekstopisa­c, bile klinke, na pozornici su plesale, skakale, divljale, pjevale… nisu se bojale bine. Bendu je bilo zanimljivo kako tako mlade cure nemaju strah od publike, jer na svakom je tom koncertu bilo do 10.000 ljudi. – S nama su pjevale prvi put na Gripama i na još dva koncerta u Bosni. I danas žalim što se nisam s njima vozio kombijem. Njih tri su putovale s bendom, ja svojim autom. Momci su pričali da su umirali od smijeha s njima. Kombi je bio pun cike, smijeha. Zabavljale su ih cijelim putem – priča Ninčević.

NINČEVIĆ JU NIJE DOŽIVLJAVA­O

Za svaki od tri nastupa dobile su po 100 ondašnjih maraka svaka. Doma su se, prisjeća se Ninčević, vratile praznih novčanika jer su sve putem potrošile na neku jeftinu šminku, odjeću, nakit i slične gluposti. Tijekom ta tri nastupa Severina je, priča skladatelj, svako malo došla do njih i potiho im govorila da bi ona pjevala. Nisu je doživljava­li jer je bila dijete. Ninčević je, kaže, već s Tončijem Huljićem odradio prva četiri albuma Magazina, pisao je hitove za Tutti Frutti i bio u svom filmu. U njemu za

POČECI

Severinu nije bilo mjesta. – Koliko god je ona pristojno, djetinje ispitivala da bi pjevala, u to vrijeme nisam bio taj. Ne bih joj ni mogao osmisliti i napraviti karijeru kao Tutić dvije-tri godine kasnije. Zrinko je imao svoju produkcijs­ku kuću, u to vrijeme svi su htjeli raditi s njim – priča skladatelj.

Severina se s Ninčevićev­om odbijenico­m nije mirila. Željna pozornice, karijeru je sa samo 17 godina uzela u svoje ruke. Početkom 1990. prijavila se na radijsko natjecanje Bahrije Golubovića “DemoX” i pobijedila. Kao nagradu osvojila je snimanje svog prvog LP-a. U nastanku albuma prvijenca pomogao joj je Tomo Mrduljaš, koji je 1989. izašao iz Tutti Fruttija i okrenuo se vlastitoj karijeri.

POZIV TUTIĆA KOJI SE NE ODBIJA

Album nije bio zapažen, ali Severina nije očajavala. Krenula je u pohod na festivale. Prvo je na na Splitskom festivalu zapjevala “Vodi me na ples”, a krajem iste 1990. na Zagrebfest­u je pobijedila pjesmom “Sklopi oči muzika dok svira”. Tad se počelo nazirati “da će od nje biti nešto”, ali Severina se ni time nije zadovoljav­ala, pa je ušla i u televizijs­ke vode. S Ivanom Banfić počela je voditi emisiju “Top cup” na HRT-u.

Sve te njezine pokušaje zamijetili su Zrinko Tutić i pokojni Đorđe Novković. Uslijedio je poziv koji se ne odbija. Zrinko ju je nazvao doma, predstavio se, a javila se njezina mama. I danas se prepričava ono mamino legendarno kad je rukom prekrila slušalicu i upitala kćer „Jel’ to onaj Zrinko ili se to netko s nama zaj…?“. Sreća joj se osmjehnula jer je najveća Zrinkova zvijezda, Tatjana Matejaš Tajči, otišla u Ameriku. Odlazak Tatjane Matejaš i dolazak Severine inspirirao je Ninčevića da napiše “Palomu neru” i stihove “Paloma blanca putuje na daleke obale, paloma nera ostaje, nema tebi do mene”…

BLISKI SURADNICI

 ??  ?? Imala je 17 godina kad je pjevala back vokale
Tutti Fruttiju
Imala je 17 godina kad je pjevala back vokale Tutti Fruttiju
 ??  ?? Nakon 31 godinu suradnje, napravili su i mjuzikl “Naša
bila štorija”
Nakon 31 godinu suradnje, napravili su i mjuzikl “Naša bila štorija”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia