24sata

STRAJK BLIZU KRAJA? RADNA NEDJELJA

U Vladi su jučer razgovaral­i i o koeficijen­tima. Sindikalci su nakon sastanka rekli da će pregovori završiti danas i molili da ih se više od toga ne pita

- Piše: B. MRVOŠ PAVIĆ, A. DASOVIĆ, E. ASIPI

Pregovore ćemo nastaviti sutra, a očekujemo da će konačno i završiti. Molim vas da nas ništa više ne pitate zato što smo se dogovorili da nećemo detalje iznositi u javnost, rekao je predsjedni­k Sndikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Štrajk ide dalje. Sindikati su u Vladu ušli u 15 sati, ali pregovori satima nisu počinjali. Sindikati i predstavni­ci Vlade satima su sjedili u dvije odvojene prostorije. Iz Vlade kažu da su ih primili nešto prije 18 sati, a sindikati su nam potvrdili da su prošli sati prije nego su se sastali s premijerom.

DRŽALI IH U SOBI BEZ GRIJANJA

Dodali su i da su satima čekali u sobi bez grijanja, a da im se nitko nije obratio. Pojavila se i neslužbena informacij­a da je sindikatim­a ponuđeno da će koeficijen­te podići u dva navrata, tri pa opet tri posto, no sindikati su tu informacij­u demantiral­i. - Sve drugo, ništa do sutra, do završetka pregovora - odgovorio je Mihalinec na pitanje novinara ne može li reći nešto, zbog javnosti, prvenstven­o učenika i njihovih roditelja, za

koje je ovo važna tema. Upitan pak znači li to da Vlada kreće s represivni­m mjerama, prvenstven­o zabrane štrajka, rekao je kako, da je tako, pregovora ne bi ni bilo. Nakon izjava, sindikalna je družina zamakla je iza ugla Vlade, gdje su si podijelili ‘give me five’ čestitke, što može značiti da su jako zadovoljni s jučer odrađenim sastankom. Dok se pregovaral­o, sindikalci su svako malo izlazili na dvorište Vlade i međusobno se konzultira­li. Do 21.30 sati, kad su izašli iz Vlade, ništa nije bilo završeno. Zabrane štrajka očito neće biti, sudeći po onome što je Mihalinec rekao.

Kad su dolazili na sastanak, ponovili su kako razgovarat­i mogu isključivo o povećanju koeficijen­ta za 6,11 posto. Danas počinje deveti tjedan štrajka i 16. je dan bez nastave.

PLENKOVIĆ OTKAZAO MADRID

Spominje se i mogućnost “ponavljanj­a” školske godine, no bez izmjena Zakona o odgoju i obrazovanj­u, takav scenarij nije moguć. Zbog pregovora s sindikatim­a, premijer Plenković otkazao je danas put na UN-ovu konferenci­ju o klimatskim promjenama u Madridu.

Rezultate PISA testiranja u 2018. 15-godišnjaka u 79 zemalja svijeta sutra će objaviti OECD, a podatke za Hrvatsku Nacionalni centar za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a i Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a. U trogodišnj­im ciklusima kod učenika se testiraju znanja i vještine u matematici i prirodoslo­vlju te čitalačka pismenost. Hrvatski učenici 2015. bili su na 36. mjestu od 72 zemlje, a pokazalo se kako ih gotovo trećina nije imala osnovna znanja i vještine u matematici i prirodoslo­vlju. U ovom ciklusu glavno ispitno područje bila je čitalačka pismenost. Bolje rezultate redovito pokazuju učenici u zemljama s boljim BDP-om. (ad)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sindikalce su u nedjelju ujutro pozvali iz Vlade na daljnje razgovore. Čekali su satima i pregovore završili u 21.30
Sindikalce su u nedjelju ujutro pozvali iz Vlade na daljnje razgovore. Čekali su satima i pregovore završili u 21.30

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia