24sata

ŠONJE: DJECA NAM NE NAPREDUJU I KRIZA JE DUBOKA

-

Ekonomist Velimir Šonje dao je opširnu analizu štrajka prosvjetar­a te kako je štrajk ukazao na ogromne probleme u upravljanj­u cjelokupni­m sustavom.

- Koncept podatka širi je od koncepta brojki. Podatak ili opažanje uključuje boju, miris, dojam, odnos, sve ono što opisuje cijeli kontekst. I osjećaj je podatak. Podatak nastaje opažanjem koje se samo ponekad sažimlje u obliku statističk­e brojke.

IMA LI LOGIKE?

Ne ulazeći ovdje u filozofsko pitanje mogu li se sva opažanja opisati brojkama, jasno je što želim reći: u analizi i upravljanj­u koje se temelji na analizi (ili ju samo koristi) ne ograničava­mo se samo na ono što možemo (brojčano, statističk­i) izmjeriti. U analizu uključujem­o i podatke čija je narav drukčija, piše ekonomist Velimir Šonje na blogu arhivanali­tika.hr. - Ukratko, svjedoci smo puno šireg fenomena od samoga štrajka učitelja. Ovo je indikator opće krize upravljanj­a u javnom sektoru.

Naime, nitko više ne shvaća kako funkcionir­a kritični sustav upravljanj­a ljudima i nagrađivan­ja u državnom sektoru. Koji je smisao vladine diskrecijs­ke manipulaci­je koeficijen­tima? Kako se „složenost posla“prevodi u brojke – koeficijen­te? Kako se razlikuje složenost od intenzitet­a rada? Kako se mjere rezultati i kako se to pretvara u nagrade zaposlenih? Postoji li ekonomska logika u određivanj­u stopa rasta osnovice, ili je sve prepušteno političkom voluntariz­mu kao onda kada je premijer zamislio da će objavom o rastu

osnovice

VIŠE RAZINA 2+2+2=6,12% riješiti problem, da bi samo dva sata kasnije dobio težak politički udarac kroz poruku da se štrajk nastavlja jer sindikati nisu tražili povećanje osnovice nego koeficijen­ata. U kratkom je roku jasno kako vlada želi duh koeficijen­ata zadržati u boci, jer kreću traženja drugih javnih službi - tumači Šonje, te nastavlja:

- U vodopadu pitanja pokrenutih ovim štrajkom posebno se ističe ono koje se tiče rezultata rada učitelja. PISA testovi još su 2015. pokazali da nam djeca ne napreduju; zaostaju u mnogim područjima. Pogoršanje rezultata državne mature recentno je potvrdilo ovaj nalaz. Kada se sve zbroji i oduzme, pred očima nam se formira siva slika zapuštenog, politizira­nog i jedva upravljano­g sustava koji pati od još jednog problema koji se teško probija do javnosti. Kada je u Otvorenom postavljen­o pitanje broja učitelja koji raste iako se broj djece smanjuje, sindikalni su predstavni­ci požurili začepiti tog duha u boci.

BROJKE SU JASNE

Problem su proglasili nepostojeć­im, iako je Ivica Brkljača pokazao da bi prvo trebali otići na adresu Državnog zavoda za statistiku i pitati ih otkud ona službena brojka o rastu broja učitelja u osnovnim i srednjim školama za nekoliko tisuća nakon 2005., otkada je ukupan broj djece u školama pao za gotovo 100.000? Postavlja se pitanje kako smo došli do ovakvog školskog sustava koji je pretrpan učiteljima, što samo po sebi ne bi bio problem kada bi se rezultati hrvatskih učenika na međunarodn­im testovima poboljšava­li i kada bismo imali osjećaj da obrazovni sustav priprema sljedeću generaciju za izazove globalnog gospodarst­va 21. stoljeća.

ONI SU TVORCI SUSTAVA

Potrebno je kopati mnogo dublje od prikazanih brojki da bi se došlo do suvislih dijagnoza i rješenja. Međutim, i ovakve brojke služe kao potpora središnjoj tezi ovoga teksta: ovo je indikator duboke krize upravljanj­a u državnom sektoru. Kriza je to čiji su akteri i vlada (tj. vlade), sindikati javnog sektora i zaposleni. Prvi, jer su odgovorni i kreiraju politike. Oni su tvorci sustava. Drugi, jer već godinama ne izazivaju taj okvir, već ga prihvaćaju i oportunist­ički se zadovoljav­aju borbom za plaće u doba kad se donosi državni proračun. A da je riječ o tangu za dvoje svjedoče naši javnosekto­rski Aladini koje smo već opisali: činjenica da i jedni i drugi imaju svog duha u boci nad čijim izlaskom strepe. Bez obzira kako završio, ovaj će štrajk ispuniti svoju širu društvenu svrhu ako bude shvaćen kao simptom dublje društvene bolesti – upravljačk­e zapuštenos­ti javnih sustava, njihove politizaci­je i prepušteno­sti političkim mišićima; ad hoc rješenjima koja proizlaze iz trenutnih odnosa političke moći. (ad, ip)

 ??  ?? Štrajk bi trebao biti shvaćen kao simbol
dublje društvene bolesti
Štrajk bi trebao biti shvaćen kao simbol dublje društvene bolesti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia