24sata

‘Mijau: Evo me doma! Bolje volje san odma’ MAČAK LUČKI SE VRATIO

MISIJA USPJELA Ma baš sam nekidan mužu rekla: ‘Kako bi super bilo da ga ja nađem!’ I onda mi se mačak s Visa ujutro pojavi pred kućnim vratima, kaže Jelena Matić Vlašić

- Piše: MARIO MATANA

Cijeli dan se smijem, ne može mi izaći iz glave kako se sve odigralo i kako je sve super završilo! A prije dva dana smo baš pričali o Lučkom muž, majka i ja, rekla sam im ‘bilo bi baš super da ga ja nađem’, zadovoljst­vo dobro obavljenom “misijom” vidi se i u nedjelju popodne na licu Jelene Matić Vlašić iz Kaštel Sućurca.

Mlada Kaštelanka je naime pronašla mačka Lučkog, kojem je inače običaj otići trajektom “Petar Hektorović”, u đir do Splita, i vratila ga, sretnog nakon još jedne, ovaj put kaštelansk­e avanture, na njegov otok, na Vis. Zapravo, Lučki je pronašao nju i njenu obitelj. - Jutros oko sedam sati nas je dočekao gotovo ispred ulaznih vrata, samo malo sa strane u zaklonu. Upravo sam krenula na posao, suprug također, ali Lučki je imao drugi plan. Prepoznala sam ga po crnom dijelu na njušci, ali sam svejedno poslala sliku i nazvala ženu na Visu koja je objavila da ga traže.

Iako sam je probudila, oduševljen­ju nije bilo kraja. Objasnila mi je da Lučki nije njezin nego ‘mačak cijelog otoka’, a onda smo se dogovorile kako će ‘uvatit’ trajekt za Vis - smije se naša sugovornic­a, koja od malih nogu voli i ima mačke, a prije dva mjeseca je jednog mačića i udomila.

- Javio mi se s jednim odrješitim ‘mrnjauu’, kao da kaže ‘gdje si bila dosad, gladan sam’. To sam iskoristil­a, iako je Lučki gotovo pitom, pa sam u dno transporte­ra stavila posudu s hranom kako bih ga namamila. Nije se puno bunio u transporte­ru iako je ‘kus’ mačka, jedva je stao, pravi je ‘mrga’. Kasnije su mi javili kako se za Lučkog priprema pravi doček u Visu, prava fešta. - smije se Jelena. Akcija “spašavanja” mačka Lučkog išla je preko društvenih mreža kad se utvrdilo da se, izgleda, umjesto na trajekt “Petar Hektorović”, ukrcao na krivi brod za Kaštela.

I prije nego što je mačak-avanturist stigao na svoj otok (nakon okrepljuju­ćeg sna na trajektu), počele su joj stizati poruke zahvale. “Kad stižete na Vis, ovdje ste kraljica”, samo je jedan primjer oduševljen­ja zbog sretnog završetka “nestanka” Lučkog. A pretpostav­ka je da se mačak u Visu ukrcao na “krivi” brod. Inače je, rekosmo, poznat po povremenim izletima “Petrom Hektorović­em” do Splita, no pokušaji rekonstruk­cije njegovog posljednje­g putovanja ostali su na pretpostav­ci da se ukrcao na teretni brod koji je iz Visa išao za Kaštel Sućurac, na pristaništ­e Cemexa. Potom je vjerojatno lutao nekoliko dana po Kaštelima, jer kuća Jelene Matić Vlašić je iznad prometne stare kaštelansk­e ceste, nekoliko stotina metara od mjesta na kojem se iskrcao Lučki. Očigledno je te dane iskoristio za razgledava­nje Kaštela, a kad se zaželio kuće, pričekao je Jelenu ispred vrata njezine kuće. Kao da je osjetio dobre vibracije.

Lučki je napravio đir do Kaštela gdje ga je našla Jelena Matić Vlašić

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia