24sata

GEMISTOMA Supruga: Prigovaral­a sam, pa je i meni n

- Piše: IVAN PAVIĆ

Kad je napravio stari gemištomat, pili su tu danima. Bilo mi ih je već na vrh glave. Stalno su se okupljali i pili. Onda je morao napraviti i meni jedan.

Priča nam to Ksenija Fabijančić (45) iz Mihaljekov­a Jarka kraj Krapine. O njezinu suprugu Mariju (50) i sinu Hrvoju (23) pisali smo prošle godine, kad su napravili gemištomat. Riječ je o vrlo jednostavn­om uređaju sa spremnicim­a koji, pritiskom na tipku, miješa pravi gemišt, uvijek na savršenoj temperatur­i. Mario i Hrvoje zbog toga su bili prava atrakcija u svojim društvima, i u širem kraju. Međutim, sad ih je malo pretekla Ksenija, jer je zbog svoga gemištomat­a i ona postala prava atrakcija u svom društvu.

GLAVNE FACE U ZAGORJU

- Ma nije bila oduševljen­a kad sam napravio gemištomat. Meni je to tak’ došlo. Imao sam jednog prastaroga koji sam napravio, ali bio je težak, nije ga se moglo prevesti nikamo i nije bio baš nešto. Onda sam napravio novi. Njega svi znaju. Ima četiri spremnika, oko kojih je rashladna tekućina. Bez obzira na to koliko je stupnjeva vani, gemišt će uvijek izaći na savršenoj temperatur­i. Pili smo danima tu. Hrvoje je kraj njega tri puta slavio svoj 18. rođendan. Svima je to bilo zanimljivo - priča nam Mario.

U svaki od spremnika može se uliti druga tekućina. No najčešće ulijevaju bijelo i crno vino, gaziranu vodu te kolu. Točili su i pivo i rakiju, ali Mario priznaje da ipak najbolje idu gemišti. Međutim, da bude mira u kući, zbog gemištomat­a se morao iskupiti supruzi Kseniji. I to tako da je napravio i njoj jedan, pa sad svatko ima svoj. Iako Ksenija kaže kako uopće ne pije gemište.

- Njen je malo jednostavn­iji. Unutar bureta sam stavio hladnjak i unutra se može staviti pića koliko hoćeš i kakvoga god hoćeš. Pumpa vuče i opet miješa savršen gemišt. No ona ga ne koristi za to - kaže Mario te dodaje kako je sad “problem” to što se Ksenijino društvo sve više okuplja oko gemištomat­a. - Razumijem ga. Kad je napravio stari gemištomat, bila je to atrakcija. Sad je mojim prijatelji­cama atraktivan moj gemištomat, pa smo znale često se tu družiti. Pogotovo ljeti - kaže Ksenija.

MUŽIKAŠI OPALI NA POD

- Počeo ga je praviti i rekla sam da je to moj. I ostao je. Lijepo ga je napravio. Stavio je gore i staklo, pa ispod stakla stavim svijeće, cvijeće pa to izgleda baš lijepo. To je moj gemištomat i ne može ga nitko koristiti bez moje dozvole. Imaju svoj - smije se Ksenija. U svom gemištomat­u, kaže, može držati i torte, ali ga ipak najčešće koristi za koktele u druženju s prijatelji­cama. Koristila

ga je i za suprugov 50. rođendan. Točnije, koristili su oba jer jedan gemištomat jednostavn­o nije bio dovoljan.

- Najjača fešta je bila za njegov 50. rođendan. U pola četiri sata mužikaši su bili po podu. Stari je stroj bio za gemište, ovaj je za moja pića. Usavršila sam se na njemu i to je to. Najviše je išao mojito kroz njega - dodaje Ksenija, koja o fešti nije htjela otkrivati više detalja. Upitali smo zato Marija koliko puta su punili njegov gemištomat. - Prestao sam brojiti kad je prošla ponoć. Svi su samo govorili da im ‘natipkam’ jedan gemišt - govori Mario pokazujući nam jednu novost na gemištomat­u u odnosu na prošlu godinu, kad smo radili priču o njemu. Naime, prve dvije tipke, za bijelo vino i vodu, su nove i veće od tipki za crno vino i kolu, koje su stare.

- Toliko se tipkalo da idući dan tipke više nisu radile. Ma više nitko ne toči normalno gemišt.

OTVOREN JE 0-24

Svi samo na gemištomat - kaže Mario.

Oba je gemištomat­a smjestio na terasu kuće, jedan do drugoga. Na ulazu na terasu stoji znak “Gemištomat, otvoreno 0-24”. Ujedno je to znak da tko god dođe kod njih mora probati kakav je gemišt iz gemištomat­a. No na pitanje je li razočaran što iz Ksenijina gemištomat­a ne idu gemišti kaže kako mu je svejedno.

- Meni je moj dobar i dovoljan. Iz njenog neka si toči kaj god hoće. Evo

 ??  ?? Kad imaš gemištomat iz kućne radinosti, onda je šteta 18. rođendan slaviti samo jednom. Zato ga je Hrvoje Fabijančić (2
Kad imaš gemištomat iz kućne radinosti, onda je šteta 18. rođendan slaviti samo jednom. Zato ga je Hrvoje Fabijančić (2
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia