24sata

U svoj je nakit od smole ‘zarobila’ cvijeće i lišće

KREATIVA JE POBIJEDILA Osam godina Ivana je radila u školi, a onda je otvorila obrt i prepustila se izradi nakita

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

Ljubav prema botanici razvila se još na faksu, a odmalena u sebi nosim tu neku kreativnu iskru, pa mi je želja bila početi se kreativno izražavati kroz rad s biljkama.

Htjela sam izrađivati male herbarije koje će ljudi nositi oko vrata, ali tad još nisam znala kako, priča nam Ivana (34), profesoric­a biologije, koja je s izradom originalni­h privjesaka, naučnica i prstenja, ali i skulptura od smole, počela prije tri godine. Odlučila je tada da želi posao koji će je u potpunosti ispunjavat­i, posao zbog kojeg će jedva čekati novi radni dan. Više od pola godine nakon spoznaje što je zapravo njen “posao snova”, bavila se istraživan­jem i usavršavan­jem tehnike izrade nakita od drva i smole, nabavljala alat i učila njime upravljati te kupovala materijale potrebne za nakit.

GODIŠNJE ČETIRI KOLEKCIJE

- U početku je to bio hobi uz koji sam se opuštala nakon posla, ali sam cijelo vrijeme težila tome da hobi pretvorim u posao - kaže Ivana, koja je osam godina radila kao profesoric­a prirode i biologije. Objašnjava nam da Kewik zapravo znači zov ženke šumske sove, Strix aluco. U lipnju 2018. godine otvorila je i obrt uz radni odnos, a ove godine napustila je posao u školi i posvetila se samo - mašti. Godišnje napravi četiri glavne kolekcije, vezane uz trenutačno godišnje doba. Taj nakit je odmah dostupan, a služi i kao model po kojem kupac može naručiti personaliz­iranu ogrlicu. - Osim tih kolekcija, povremeno objavim neku limitiranu kolekciju ili nakit inspiriran putovanjem, izletom u prirodu i slično. Smola predstavlj­a umjetnu varijantu jantara kojeg pronalazim­o u prirodi. Zato je odlična za izradu nakita i predmeta koji kupcima puno znače i služe im kao uspomena na njima bitne osobe, događaje, kućne ljubimce... Često naručuju nakit s cvijećem iz vjenčanog buketa, s kosom svoje djece, krznom kućnih ljubimaca i slično - kaže.

PLANIRA SE SELITI U RADIONICU

Zasad nakit radi u jednom stanu u Španskom, gdje koristi dio prostora, a kako se posao polako širi i zahtijeva korištenje raznih alata i strojeva, u planu joj je preseliti ga u radionicu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia