24sata

LICE PRAVIMO IZ ARIH 150 GODINA

PRUGOM ALENOM NAPUŠE I OBOJI 20.000 STAKLENIH KUGLICA SPREMNIH ZA ADVENT

- Pišu: K. D. HRNJKAŠ, M. TOMLJENOVI­Ć

Petra Krhen Antolić odrasla je uz šljokice i kuglice te njoj Božić traje čitavu godinu, otkad zna za sebe. Njezina čarolija počinje tek nakon blagdana, jer nakon Božića počinje raditi nove kuglice i nakit za bor već za iduću godinu.

Ova stomatolog­inja po zanimanju, nakon naporna dana u ordinaciji, na zagrebačko­m Bukovcu ulazi u svijet čarolije te počinje u vrućem staklu puhati kugle i rukom oslikavati krhke ukrase.

- Sve je počelo s mojim tatom koji je bio inženjer elektroteh­nike. Naišao je prije 30-ak godina na čovjeka koji je radio neonske lampe. ‘Gle, Zatkić, od ovoga ti se može napraviti kuglica’, rekao je tad mojem ocu. Tata noćima nije spavao, sve dok za 100 njemačkih maraka nije naručio nešto staklenih cijevi. Umjesto ‘nešto’, stigao je cijeli kamion pun stakla. Roditelji su počeli, a ja nastavila raditi kuglice - prepričava Petra, koja već tradiciona­lno na zagrebačko­m Adventu ima kućicu s kuglicama. Roditelji još pomažu, ali kuglice sad radi sa suprugom Alenom te ih do Božića izrade oko 20.000. Krhki ukrasi postali su njezina strast, ali i njezinih kupaca, koji na Badnjak šalju fotografij­e svojih borova s njezinim kuglicama.

- A slike primam i iz Kine, Portugala, cijeloga svijeta, jer ih kupuju i kao suvenire kaže nam Petra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia