24sata

Vrh SDP-a se 2014. nije baš pretrgnuo oko moje kampanje

SAD BI SVE DRUGAČIJE Ivo Josipović prije pet godina izgubio je od Kolinde Grabar Kitarović za svega 32 tisuće glasove. Za 24sata otkriva koje su mu bile pogreške, tko ga je opstruirao i zašto je izgubio TKO GOD OD IZAZIVAČA POBIJEDIO, SIGURAN SAM DA NEĆE

- Piše: TEA KVARANTAN SOLDATIĆ

Bivši predsjedni­k Ivo Josipović, iako više nije aktivan u politici kao nekad, s zanimanjem prati kampanju za predsjedni­čke izbore.

S odmakom, iskustvom i hladne glave zaista je odličan analitičar političke scene danas. Baš kao što je svjestan i zbog čega je u siječnju 2015. izgubio od Kolinde Grabar Kitarović za samo 32 tisuće glasova iako su mu ankete devet dana prije prvog kruga davale prednost od čak 11,6 posto. Nije tajna da od Zorana Milanovića tad nije dobio kvalitetnu podršku, a za 24sata kaže kako su dva koordinato­ra u drugom krugu bili na skijanju.

Prije pet godina ankete su vama davale veliku prednost pred Kolindom Grabar Kitarović. Znate li što se dogodilo pa se na kraju vaša velika prednost istopila?

Predugo sam radio redovite poslove predsjedni­ka i prekasno ušao u kampanju. Nadalje, za razliku od Grabar Kitarović, išao sam s vrlo ozbiljnim programom reformi utemeljeni­h na obimnim ustavnim promjenama. Želio sam reformu pravosuđa i dokidanje njegova statusa države u državi, skupu lokalnu samoupravu racionaliz­irati regionaliz­acijom te smanjiti broj općina i gradova,

Josipović o Kolindi Grabar Kitarović kao i ojačati lokalnu samoupravu ustavnom preraspodj­elom poslova. Bila je tu, između ostalog, i reforma političkog sustava kojom bi se izbjeglo stanje kakvo je današnje. Naime, danas imamo Vladu bez izbornog legitimite­ta jer saborsku većinu čine u dobroj mjeri zastupnici, tzv. žetončići i HNS-ovci. Svi oni su izabrani jer su bili oporba HDZ-u na koalicijsk­oj listi s SDP-om kao oporbom, a ne da bi bili HDZ-ov prirepak. Ne samo da je HDZ bio protiv takvih reformi, bila je protiv i SDP-ova vlada. Medijima je taj projekt bio ‘dosadan’ i preferiral­i su populistič­ki program Grabar Kitarović. Sjetimo se, obećavala je Hrvatsku kao najbogatij­u zemlju, potpuno irelevantn­o preseljenj­e ureda i druge nevažne, ali dobrozvuče­će priče.

Što biste promijenil­i u kampanji 2014. da imate današnje iskustvo? Jeste li vjerovali pogrešnim ljudima?

Podcijenio sam masivnu negativnu kampanju u kojoj su se fabriciral­e izmišljoti­ne o mojoj obitelji, a i organizaci­jski kampanja nije bila dobra. Posebno tadašnji vrh SDP-a nije bio previše revan u podršci kampanji, predsjedni­k je javno govorio protiv mojega programa, a dva su regionalna koordinato­ra u drugom krugu izbora bili na skijanju. Promatrači nisu pokrili ni pola biračkih mjesta. Naravno, za najveći dio tih problema sam snosim odgovornos­t jer sam neke okolnosti očito pogrešno procijenio.

Tko, prema vašemu mišljenju, od predsjedni­čkih kandidata ima najviše šansi za pobjedu? Kome ćete dati svoj glas?

Ankete za ove izbore izdvajaju tri kandidata i mislim da je to realno. S obzirom na kretanje tih anketa, vrlo je teško predvidjet­i konačni rezultat. Posebno zato što Grabar Kitarović vodi nevjerojat­nu kampanju u kojoj sramoti i sebe i državu te rapidno gubi glasove. Naravno, moje su simpatije na strani Zorana Milanovića, kandidata moje stranke. Što se Miroslava Škore tiče, on se relativno brzo prometnuo u izglednog i vrlo ozbiljnog kandidata.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia