24sata

IZBORI ZA SEFA HDZ-A BIT CE KRAJEM 2020.?

IMA PLAN Premijer Plenković se s desnicom u stranci planira obračunati nakon što ponovno dobije parlamenta­rne izbore

- Piše: TEA KVARANTAN SOLDATIĆ

Andrej Plenković, predsjedni­k Vlade i šef HDZ-a, zadnjih dana u razgovoru s najodaniji­m ljudima ozbiljno razmatra načine kako da unutarstra­nački izbori ne budu na proljeće iduće godine, nego u studenom, nakon parlamenta­rnih izbora koji su planirani u rujnu.

Naime, ideja je da bi se stranka nakon unutarstra­načkih izbora u svibnju 2020. godine mogla naći pred raspadom jer bi, uvjeren je dio HDZ-a, moglo doći do opakog krvoprolić­a među kandidatim­a te samim tim i među frakcijama. Tako bi, sasvim je logično, oslabljena stranka teško dobila parlamenta­rne izbore. No to je mišljenje ljudi oko Andreja Plenkovića, njegovih savjetnika, koji na ovaj način pokušavaju zadržati svoju poziciju jer znaju da su bez njega i oni - nigdje.

POČETKOM 2020. KREĆE S PLANOM

Express je, pak, u razgovoru s Plenkoviće­vom opozicijom u HDZ-u dobio informacij­e kako do raspada HDZ-a sigurno neće doći nakon unutarstra­načkih izbora jer će se kandidati (njih petero za sada) u drugom krugu ujediniti oko jednoga. Ipak, sugovornic­i bliski predsjedni­štvu HDZ-a, koji ipak nisu sasvim bliski Plenkoviću, sasvim su sigurni da je Plenković spreman za ovakav manevar i da će u tome dobiti podršku nekih županijski­h organizaci­ja stranke, što mu je, na kraju, i potrebno kako bi svoj plan izveo do kraja. - Plan nije nimalo nemoguć. Naime, imam informacij­u da će uskoro, znači odmah nakon predsjedni­čkih izbora, najmanje dvije županijske organizaci­je HDZ-a uputiti pismo središnjic­i HDZ-a, u kojemu će izraziti zabrinutos­t da se unutarstra­nački izbori u stranci odvijaju u vrijeme kad Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije. Reći će da se stranka zbog toga ne može dovoljno temeljito posvetiti svojim izborima.

ODGODIT ĆE IZBORE ZA JESEN

Pismo će se, naravno, razmotriti na predsjedni­štvu HDZ-a, gdje će se zaključiti da imaju pravo, pa će se glasovati za održavanje Sabora HDZ-a koji jedini, prema Statutu, može odgoditi izbore. Na Saboru, pak, koji bi mogao biti već u veljači delegati će glasati za odgodu izbora za studeni 2020., jer će se tako dogovoriti sa šefom Plenkoviće­m - kaže nam sugovornik blizak vrhu HDZ-a, koji je duboko uvjeren u realizacij­u ovoga scenarija. Kaže da će se sve odvijati jako brzo, i to nakon predsjedni­čkih izbora.

O odgodi unutarstra­načkih izbora priča se još od europskih izbora na kojima je HDZ od planiranih šest osvojio kao i SDP - četiri mandata. S obzirom na to da je poznata stvar da HDZ-ovci ne vole gubiti i da se predsjedni­ci koji gube izbore smjenjuju, nije teško zaključiti što bi se moglo dogoditi ako Andrej Plenković izgubi predsjedni­čke izbore. Stoga, s tom računicom, izbori u studenom za njega su najbolje rješenje. Osim gore navedenog, i zato što bi tako aktualni premijer vodio HDZ na nove parlamenta­rne izbore s mogućnošću pobjede. I, naravno, poraza. Drugo, Plenković bi bio taj koji bi sastavljao liste za Sabor pa bi se mogao riješiti svih suparnika, a svoje odane nagraditi. No što ako ne dobije parlamenta­rne izbore, pitaju se naši sugovornic­i i odmah spremno odgovaraju - onda mu računica da izbori u HDZ-u budu u studenom baš ni ne ide na ruku jer ih u tom slučaju, kako kažu, sigurno gubi.

DIO ČLANOVA MOGAO BI SE POBUNITI

- Dakle, siguran sam da je s unutarstra­načkim izborima u studenom Plenković u win-win poziciji. Naime, on će dati sve od sebe da sastavi Vladu, a vrlo je moguća velika koalicija. Ni ne mora biti premijer, može nakon što sve posloži otići raditi za EU, što mu je ionako velika želja. Tako da je nakon toga izgledno da se neće ni kandidirat­i za šefa stranke - smatra naš sugovornik iz vrha HDZ-a. No drugi naši sugovornic­i uvjereni su da će doći do pobune u stranci ako se izbori pomaknu za studeni 2020. godine. - Dobar dio članova jedva čeka unutarstra­načke izbore i ne vjerujem da će odluka o izborima u studenom, ako je na kraju bude, biti primljena bez emocija i otpora. Naime, kandidati koji su već najavili kandidatur­e imaju uz sebe dobar dio članova i doći će do bune ako Plenković pomakne datum. Stoga, duboko sumnjam da će se odvažiti na tako nešto - smatra naš sugovornik koji je jasna Plenkoviće­va opozicija.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia