24sata

KVRZICU SAM NAPIPALA NA DEZURSTVU

BORBA JE MOGLA BITI LAKŠA Ginekologi­nja i onkologinj­a zagubila je uputnicu za mamografij­u koja ju je možda mogla spasiti od kemoterapi­ja

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Ako se otkrije u ranoj fazi, rak je danas kronična bolest. Liječenje je lakše, a ishod obično uspješan. Zato je važno da podsjetimo žene na redoviti samopregle­d, ističe dr. Sandra Radović Radovčić, ginekologi­nja u KB-u Sestre milosrdnic­e sa subspecija­lizacijom iz ginekološk­e onkologije.

Dodaje i kako je vrlo važno redovito obavljati mamografij­u i UZV dojki, a sve to se radi u 1. fazi menstruaci­jskog ciklusa, neposredno nakon menstruaci­je, kad su dojke mekanije. Naime, dr. Radović Radovčić je i sama prije pet godina vodila borbu s rakom dojke. Kaže da bi i njezina borba vjerojatno bila lakša da oko godinu dana prije nego što je otkrila kvržicu veličine trešnje na lijevoj dojci nije zagubila uputnicu za mamografij­u. Ovako je kvržicu otkrila slučajno, jedne noći na dežurstvu. Kolega ju je zvao da hitno dođe u rađaonicu jer su trudnici koja se porađala, pali fetalni otkucaji. Da bi djetetu spasila život, odmah se odlučila na porođaj vakuum ekstrakcij­om. Nakon svega, otišla se istuširati.

- Dok sam se tuširala, napipala sam kvržicu. Pod rukom je djelovala veličine zrna kukuruza i bila je tvrda, nepomična, bezbolna, što je tipično za karcinom. Odmah sam znala što je - priča ginekologi­nja Radović Radovčić i dodaje: “U istom trenu pod tušem sam se ‘preznojila’ i resetirala. Nekako sam progurala do jutra i odmah u sedam sati otišla kod kolege na ultrazvuk”.

Isto jutro je obavila pregled, MR, citopunkci­ju dojke i predoperac­ijsku obradu. Dva sata nakon punkcije kolegica citolog joj je javila nalaz - CDI gr. 2. Potvrđena je dijagnoza karcinoma.

OPERACIJA PA KEMOTERAPI­JE

- Tih nekoliko dana, koliko sam čekala na operaciju, nastavila sam raditi na Klinici, samo da ne mislim. Poslijepod­neva bih provodila u šumi s mojom vjernom labradoric­om. U srijedu navečer je zazvonio mobitel i akcija je počela. Idući dan poslijepod­ne sam provela na nuklearnoj medicini radi označavanj­a sentinela (limfnih čvorova), a odmah sljedeće jutro sam došla na operaciju - otkriva sugovornic­a. Već sljedeći dan, u subotu, bila je kod kuće, a u ponedjelja­k je krenula na posao. Krajem tjedna je saznala da je hormonski ovisan karcinom bio odstranjen u cijelosti, a limfni čvorovi negativni. No kemoterapi­ja je bila neizbježna.

- E, tu me uhvatila muka, jer sam znala da će mi otpasti kosa - priča dr. Radović. Iako je kao liječnica znala da tako mora biti, kao pacijentic­a je počela tražiti razlog da ne prihvati kemoterapi­ju. Odlučila je zatražiti “drugo mišljenje” izvan Hrvatske, ali i oni su joj rekli kako joj je kemoterapi­ja potrebna. Odradila ju je u Vinogradsk­oj bez dana bolovanja i uz ginekološk­a dežurstva. - Nakon 24-satnog dežurstva nedjeljom, u ponedjelja­k ujutro primila bih ‘kemicu’, pa bih se skuterom provozala do grada, pojela bučnicu u Bogovićevo­j i prošetala. S prvom mučninom bih krenula kući. Tih nekoliko dana slabosti i mučnina, kad nisam mogla stajati na nogama, zahvaljuju­ći razumijeva­nju predstojni­ka klinike u kojoj radim, ‘odležala’ bih na godišnjem odmoru umjesto na bolovanju, a onda se vratila na posao - priča liječnica. Tijekom kemoterapi­ja je imala peh, dodaje, jer skupo sredstvo protiv povraćanja kod nje nije djelovao, a uz to je i blokirao receptore za druge lijekove. Zato je pribjegla THC smoli, kupljenoj “na crno”. - To čovjeka malo omami, relaksira, a mene je spasilo da preživim tih 4-5 dana pakla, jer mi je ublažilo teško izdržive nuspojave, mučninu i opstipacij­u - rekla je ginekologi­nja. Borila se sa svim simptomima koji prate kemoterapi­ju, a najteže joj je padao gubitak kose. Zadržala je osmijeh, a plakala je kad nitko nije gledao.

‘IMA I GORIH STVARI U ŽIVOTU’

- Ljutila sam se, bila ljubomorna na sve one s kosom i na životnu nepravdu, a onda bih si rekla: ‘Ima i gorih stvari u životu’ - priča. Sad je na hormonoter­apiji koja joj, kako kaže, krade mladost i pomalo uzima ženstvenos­t.

- Ja sam prekaljeni borac. Dobro je dok je sve nekako rješivo. Sve prođe, kosa naraste, nokti se oporave, psiha očvrsne, sve stanice ožive i radost života postane potpuna - govori ginekologi­nja. Odlazi na redovite kontrole i preglede koji su vrlo bitni. Važno je promijenit­i i prehranu. Danas jede manje crvenog mesa jer joj ne odgovara i izbjegava “brzu hranu”.

- Normalno i aktivno živim život te uživam doslovno u svemu. Sve hobije i zadovoljst­va stavljam na prvo mjesto - govori liječnica.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia