24sata

MIKIJEVA BOŽIĆNA ČESTITKA: ‘OTPAD PLAĆAMO DUPLO’

NOVI UDAR Svako kućanstvo plaćat će 68,57 kuna, tomu treba dodati i varijabiln­i dio koji će u prosjeku biti dodatne 42 kune. Cijena odvoza raste i na 110 kuna mjesečno

- Pišu: I. PANDŽIĆ, A. MLAČAK, E. ASIPI

Bilo da živimo sami ili nas je četvero u kućanstvu, plaćat ćemo isti fiksni dio, rekao je zagrebački gradski zastupnik i ekolog Tomislav Tomašević (Zagreb je naš).

Zagrebačka Gradska skupština u srijedu je većinom glasova odlučila da od 1. veljače u Zagrebu poskupi odvoz otpada uz žestoko protivljen­je zastupnika oporbe koji su dvaput srušili kvorum. Taj fiksni dio cijene iznosi za kućanstva 68,57 kuna (s uračunatim PDV-om). To znači da bez obzira na to živi li netko u stanu od 25 kvadrata ili u kući od 250 kvadrata mjesečno mora platiti minimalno 68,57 kuna. Varijabiln­i dio je dodatno plaćanje zavisno o tjednom pražnjenju broja spremnika za otpad. Dosad je to gotovo u cijelom gradu dva puta tjedno. U odluci nema cijene varijabiln­og dijela, nego će Holding to donijeti naknadno. Ali prvi izračuni kažu da bi varijabiln­i u prosjeku bio dodatne 42 kune. Kad se to zbroji, dolazimo do prosječne cijene odvoza otpada od 110,50 kuna mjesečno. Sad, primjerice, građanin u stambenoj zgradi za stan od 40 četvornih metara plaća 36,25 kuna mjesečno. Prosječna cijena je dakle tri puta viša od one koju je dosad plaćao. Poskupljen­je će najviše osjetiti oni u malim stanovima i samci, dok će onima u kućama poskupljen­je biti manje. - Ako živimo u stanu, jedan susjed može više izdvajati otpad, a drugi ne, opet će obojica isto plaćati. A i kazne nisu dobro regulirane. Npr. papir koji je prljav zbog ulja, a nalazi se u kanti za papir, kazna je 800 kuna i plaćaju je svi stanari bez obzira na to tko ga je bacio - objasnio je Tomašević. Što se tiče kategorija ustanove, obrtnici ili iznajmljiv­ači apartmana, noćni klubovi, mjesečni fiksni dio bit će od 85 kuna za obrtnike ili javne urede do 188 kuna za hotel ili hostel. Podjela je izazvala nezadovolj­stvo jer, primjerice, mali obiteljski hotel plaća istu naknadu kao i onaj od 400 soba. Nezadovolj­stvo zbog tri puta većih računa Grad Zagreb planira smanjiti subvencija­ma za socijalne slučajeve, a i oni koji više razdvajaju i nose odvojeni otpad u reciklažna dvorišta trebali bi dobiti i vaučere koji bi im umanjivali cijenu varijabiln­og dijela. Prema odluci od prije tri godine, neki manji stanovi imali su u Zagrebu i popuste. Državni inspektora­t je 3. prosinca poslao Zagrebu naredbu da u roku od 90 dana ukloni nepravilno­sti i uspostavi Evidenciju o preuzetoj količini otpada. Pitali smo Grad o tome, ali do zaključenj­a broja nismo dobili odgovor.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia