24sata

TKO TO VIRI: AFRIČKA DIVLJA MAČKA LUTA TUROPOLJEM?

IZNENADILA RIBIČA POBJEGAO VLASNIKU? Odraslog servala snimio je Andreas Šejić na kanalu Sava - Odra kraj V. Gorice DO 13 KILOGRAMA DO 3 METRA U ZRAK

- Pišu: M. KRIŠTAFOR, A. TUŠEK,

B. BLOTNEJ

Išao sam u ribolov 30. studenog, kad sam u daljini, u kanalu Sava - Odra, spazio mačku. Mislio sam da je divlja, no kako sam se približio, vidio sam da je ova barem tri puta veća od kućne, ispričao nam je ribič Andreas Šejić.

Izvadio je mobitel kako bi je snimio, no kako se približava­o, tako je mačka bježala. Uspio je snimiti njezinu ogrlicu na kojoj je svjetlila crvena žaruljica. Priču je prvi jučer objavio VG portal, kojemu su s

Veterinars­kog fakulteta potvrdili kako je riječ o afričkoj divljoj mački servalu. Neslužbeno su doznali da bi se moglo raditi o primjerku koji je u kolovozu pobjegao vlasniku iz Slovenije te da su je navodno snimili i lovci. Da je riječ o servalu potvrdio nam je i Damir Skok, direktor ZOO-a Zagreb. - Ovo je poprilično ugojen primjerak. Nas nitko nije zvao oko zapažanja, no ako bude potrebno, naša ekipa može pomoći oko hvatanja - rekao je Skok. Dodao je da ženku servala imaju i Zoološkom, no ona je manja od ovog primjerka. Inače, servali se u Europi mogu nabaviti kao kućni ljubimci, no moraju biti iz kontrolira­nog uzgoja. Svi registrira­ni vlasnici iz Slovenije, koji su nam se javili potvrdili su da su njihovi ljubimci u redu. Deželu je krajem studenog potresla priča o oduzimanju servalice Sare iz Ljubljane. Trebali su je prodati na dražbi za 1400 eura zbog dugova veterinars­koj klinici, no mačka nije dobila novog vlasnika.

Po zadnjem, još živi na 9. katu nebodera. može težiti odrasli serval. Živi u travnjacim­a i savanama. Aktivni su uglavnom u sumrak.

može skočiti za pticom. Jede i zmije te žabe.

 ??  ?? Andreas joj se pokušao približiti, no divlja mačka je pobjegla u grmlje
Andreas joj se pokušao približiti, no divlja mačka je pobjegla u grmlje
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia