24sata

Ispiti već dva dana nakon kraja nastave

NOVI DATUMI Prvi ispiti državne mature, prema novom vremeniku, pisat će se 1. lipnja. Nastava za maturante u Zagrebu završava 28. svibnja

-

Državna matura iz hrvatskog jezika pisat će se 18. i 19. lipnja, engleski jezik 23. lipnja, a matematika, obje razine, 29. lipnja.

To su datumi prema novom vremeniku objavljeno­m na web stranici Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a. Prvi ispiti državne mature, oni za jezike nacionalni­h manjina, pisat će se 1. lipnja. S obzirom na to da će nastava za maturante zbog produljenj­a godine završiti kasnije, primjerice, u Zagrebu 28. svibnja, do prvih ispita imat će tek dva dana. U Zagrebu će nastavna godina za ostale učenike završiti u petak, 19. lipnja, a kako će nadoknadit­i nastavu, škole će određivati pojedinačn­o. U ostalim županijama uglavnom još nema konkretnih odluka. Naime, rok do kojeg škole trebaju predati prijedloge županijski­m uredima za nadoknadu nastave je ponedjelja­k, 16. prosinca, te se, primjerice, u osnovnim školama u Slavonskom Brodu pozivaju na taj datum. Slično je i u Istri, gdje su nam u dvije srednje i tri osnovne škole rekli kako još čekaju konačni odgovor od županije. Zagrebački ravnatelji usuglasili su se da će zimski praznici trajati dva tjedna te će nastava početi u utorak, 7. siječnja, a te subote odradit će se još jedan nastavni dan. Naime, učenici po zakonu mogu imati pet nastavnih dana zaredom. Stoga će se subota moći odraditi u svim tjednima u kojima će biti praznik (subota nakon Uskrsa, 1. svibnja i Tijelova). Svi će se držati istog rasporeda jer u mnogo obitelji djeca pohađaju različite škole. Sličnom logikom vodili su se i u Zagrebačko­j županiji, pa će i ovdje zimski praznici završiti 7. siječnja. Nastava će završiti najkasnije 26. lipnja.

U županijama poput Varaždinsk­e, koja je izabrala model s praznicima u četiri dijela, ukidaju drugi dio zimskih praznika u veljači. Konačne upute iz županije čekaju i u riječkim školama, ali i oni će se pokušati držati 19. lipnja kao zadnjeg dana za završetak školske godine. (dm, dp, mt, fl, ad, mi)

NOVAC ZA OPREMU

 ??  ?? Škole će za svaki razred dobiti po 1800 kuna, i to za likovni,
glazbeni i tjelesni
Škole će za svaki razred dobiti po 1800 kuna, i to za likovni, glazbeni i tjelesni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia