24sata

PRLJAVI JEZICI KAMPANJE ONI SU LAJAVI, BAHATI BLEFERI

Kolinda je obična pjevačica, Škoro je smrdljivac i patuljak, a Zoran Milanović rado hvata krivine

- Piše: TEA KVARANTAN

Patuljak, lažljivac, smrdljivac i pjevačica - lijepo se časte predsjedni­čki kandidati u finišu predsjedni­čke kampanje.

Kolinda Grabar Kitarović za Zorana Milanovića je obična pjevačica, Miroslav Škoro je u očima Gordana Jandrokovi­ća patuljak, a Andrej Plenković kaže kako dobro zna da je Milanović lijenčina. Istim riječima SDP-ova kandidata časti i Škoro, a Milanović mu odgovara kako je on za njega smrdljivac. Padaju grube riječi, kandidati se vrijeđaju bez kočnica. Sve u očitom nedostatku programa i bezidejnos­ti samih kampanja, kandidati su odlučili krenuti u međusobna vrijeđanja na osobnoj razini. Doduše, drugo im zapravo ni ne preostaje ako se uzme u obzir da institucij­a predsjedni­ka u Hrvatskoj nema velikih ovlasti. No svejedno bi kandidati trebali govoriti o programu vanjske politike (predsjedni­k je njezin sukreator), tajnim službama, vojsci... To su teme o kojima bi svaki kandidat trebao dati svoje mišljenje. - Kandidati se vrijeđaju i to je logično jer je kampanja bez ikakvog smisla. Kampanja nema sadržaja jer je funkcija predsjedni­ka beznačajna. Zapravo, izbori za predsjedni­ka uopće nemaju smisla i trebalo bi ih ukinuti - smatra politički analitičar Žarko Puhovski te dodaje kako su ovi predsjedni­čki izbori zapravo izbori za predsjedni­ka HDZ-a i da je sve ostalo totalno nebitno.

- Potpuno je svejedno tko će pobijediti, ali HDZ-ovcima je važno jer se sad kampanja pretvorila u rat za stranku - kaže Puhovski. HDZ-ovci s kojima smo razgovaral­i, a koji su visokopozi­cionirani u stranci, smatraju da su izbori za predsjedni­ka referendum ZA ili PROTIV šefa Plenkovića.

ŠKORO JE SMRDLJIVAC ZA ZOKIJA

- Mogao bi biti malo pristojnij­i kad već nema stila. Jer moja žena zna kad ja ustajem. Jutros sam se okrenuo u krevetu i nekako njega nisam vidio, ništa mi nije smrdjelo, bila je moja žena kraj mene”, rekao je Milanović i dodao da ustaje oko sedam sati. Škoru možda čak i najviše vrijeđaju, pa mu je tako Plenković nakon dobro primljenog nastupa na skupu u Dvorani “Vatroslav Lisinski” rekao: “Dvije minute Škorina nastupa koji sam vidio djelovale su mi kao neka parodija na ‘Večernju školu’, s tim što je ‘Večernja škola’ zabavna, a ovo je loše. Čovjek puno bolje pjeva nego što govori”, rekao je Plenković. No sve političare na desnici i desnom centru najviše zaboli kad im se govori da su izdali Tuđmana. Shvatio je to vrlo dobro SDP-ov Zoran Milanović pa je tako na valu tuđmanizma zadnjih dana izjavio kako vrlo dobro zna što je o Franji Tuđmanu svojedobno govorio Andrej Plenković dok su se kao ekipa družili u Ministarst­vu vanjskih poslova. Milanović je time probudio duhove jer se u HDZ-u predsjedni­ci natječu tko je bliži Tuđmanu, a tko nije. Milanović je rekao kako mu je

U kampanji predsjedni­čkih izbora došlo je i do razlaza braće Tuđman, barem kad je u pitanju naklonost pojedinim kandidatim­a.

Stjepan Tuđman, koji je na glasu kao pomalo avangardan sin prvog hrvatskog predsjedni­ka, došao je podržati Miroslava Škoru s kćeri. U drugom taboru stajao je brat Miroslav Tuđman, koji je javno rekao da je za Kolindu Grabar Kitarović. Drugi iz obitelji se, pak, javno ne izjašnjava­ju, ali sugovornic­i s kojima su 24sata razgovaral­a i koji su bliski obitelji Tuđman kažu da je veći dio obitelji uz Škoru te da će njemu dati svoj glas. Naime, objašnjava­ju da im je Škoro jednostavn­o - bliži. Stjepan Tuđman je tako na Mirogoju, prilikom obilježava­nja 20 godina od smrti oca, objasnio svoj dolazak na skup podrške Miroslavu Škori.

- A zašto mislite da on nije i kandidat HDZ-a? - odgovorio je na pitanje zašto podržava njega, a ne službenu kandidatki­nju HDZ-a Kolindu Grabar Kitarović i dao mnogima na razmišljan­je. Stoga ni ne čudi da se vrlo brzo pojavila teorija zavjere prema kojoj je Škoro prikriveni kandidat HDZ-a. No tuđmanizam nije bio popularan u HDZ-u tijekom

jako simpatično gledati kako su ljudi poput “novoprobuđ­enog i novopečeno­g štovatelja Franje Tuđmana” Andreja Plenkovića, za koje zna tko su i što su, razvili duboki afinitet i afekt prema Franji Tuđmanu.

“To je neiskreno. Moj pozdrav i razdragani mah novom ljubitelju Franje Tuđmana. Znamo tko je Plenković. On o Tuđmanu

Ive Sanadera. Sanader kao šef strake praktički je proveo detuđmaniz­aciju u HDZ-u. Naime, on je 2000. godine izbrisao Ankicu Tuđman, suprugu pokojnog predsjedni­ka, iz HDZ-a. Svih dvanaest godina Ankica Tuđman nije bila bliska stranci koju je osnovao njezin suprug, da bi je 2012. godine vratio u HDZ - Tomislav Karamarko, baš kao i sina Stjepana Tuđmana. Pregovori oko ponovnog učlanjenja trajala su dugo, ali su na kraju završili uspješno i Karamarko je poentirao vrativši duh Tuđmana u HDZ.

- Za Karamarka su najviše bili upravo Ankica i Stjepan Tuđman - kaže nam sugovornik

UNUKE KONTA HDZ-A Unuke pokojnog predsjedni­ka, na liniji su tate Stjepana i podržavaju Miroslava Škoru u kampanji. ima najgore moguće mišljenje, lošije nego ja”, rekao je nedavno Milanović. No Plenković mu nije ostao dužan. Govoreći o Milanoviću, šef HDZ-a se prisjetio devedeseti­h godina. “Imate čovjeka na kojeg smo devedeseti­h u Ministarst­vu gledali - je li to onaj koji hvata krivine. To je bila njegova odlika tad. Koji je očito ušao u ovu kampanju s iz vremena Karamarkov­a HDZ-a. U to vrijeme Ankica Tuđman dobila je iskaznicu s brojem 002, jer 001 nema nitko, ona je virtualna i pripada Franji Tuđmanu.

- Nakon nekog vremena počela je i dolaziti na stranačke skupove - kažu nam sugovornic­i. No ono što naši sugovornic­i ističu jest da je Stjepan Tuđman bio utemeljite­lj stranke HDZ-a, dok je Miroslav Tuđman jedno vrijeme bio u stranci Antuna Vujića - Socijaldem­okratskoj stranci Hrvatske. lošim karakterom, s neistinama i bez programa, i s nikakvim rezultatim­a kao premijer.”

PLENKI I ZOKI SE DOBRO ZNAJU

S obzirom na to da su Milanović i Plenković bili dio istoga društva u MVP-u te da su se znali družiti i nakon završetka radnog vremena, jasno je da znaju svašta jedan o drugome. Taktiku

 ??  ?? U predsjedni­čkoj kampanji uopće ne razgovaraj­u o programima
U predsjedni­čkoj kampanji uopće ne razgovaraj­u o programima
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia