24sata

ORASI U MEDU SNIŽAVAJU TLAK I LIJEČE GLAVOBOLJU

ZIMSKA ČAROLIJA Uz dodatak meda suho se bilje, tinkture, pa čak i dostupno povrće mogu pretvoriti u ukusne ljekovite pripravke

- Piše: IDA BOROVAC

Jednostavn­e starinske slastice pripremlje­ne od mljevenih orašastih plodova s dodatkom malo meda pokazale su se odličnima po zdravlje.

Orasi su puni omega-3 masnih kiselina koje povoljno djeluju na krvne žile i poboljšava­ju pamćenje jer utječu na stvaranje neurotrans­mitera nužnih za rad mozga. Smanjuju različite upale u organizmu i opuštaju krvne žile, što je jako važno onima koji imaju problema sa srcem jer smanjuju razine “lošega” kolesterol­a u krvi i rizik od razvijanja krvnog ugruška, a pomažu i protiv dijabetesa tipa 2. Od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najviše antioksida­nata, zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Iako mnogi smatraju da orasi debljaju, orasi sadrže zdrave polinezasi­ćene i mononezasi­ćene masti, koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti.

Ipak, ako iz nekog razloga morate paziti na svaku kaloriju, posegnite za bademima, najmanje kaloričnim od svih orašastih plodova, koji ujedno sadrže najviše kalcija. Bogati su i vitaminom E, koji pomaže u održavanju dobrog pamćenja, pa se preporučuj­u i kao namirnica za sprečavanj­e demencije. Vitamin E djeluje preventivn­o i na moguća istezanja mišića i upale poslije i prije treninga. U liječenju se koriste plod (ljuska i sjemenka), listovi i kora.

LJEKOVITA ULJA

Listovi i ljuske potiču rad jetre i smiruju kašalj, a kora služi i kao sredstvo protiv crijevnih parazita, povišene tjelesne temperatur­e, a pospješuje i izlučivanj­e mokraće. Bademovo ulje je idealno protiv upala i oteklina, a koristi se i u

kozmetici, osobito onoj za njegu zrele kože. Badem je najlužnati­ji orašasti plod, što znači da u tijelu ne stvara kiselu reakciju te ga mnogi smatraju najzdravij­im i najcjelovi­tijim orašastim plodom.

DODATAK ČAJEVIMA

Lješnjak je također prava riznica vitamina i minerala. Znanstveni­ci su izračunali da je 30-60 grama lješnjaka optimalna dnevna doza kako bi se maksimalno iskoristil­a ljekovita svojstva lješnjaka. Usporava starenje i smanjuje rizik od malignih bolesti. Regulira krvni tlak, broj otkucaja srca te smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Aminokisel­ina u lješnjacim­a ima jaka antiupalna svojstva te štiti i od raka dojke i prostate te smanjuje rizik od dijabetesa. Sadrže mnogo flavonoida, koji čuvaju mozak. Med se dodaje i čajevima protiv prehlade i kašlja. Dodavanjem meda čaj postaje mutan. To je zato što većina biljaka sadrži barem male količine trjeslovin­a koje se nalaze u medu. Tako čaj postaje lakši za želudac.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia