24sata

PROTIV KAŠLJA

Biljne čajeve koji se najčešće koriste za liječenje kašlja (majčina dušica, kadulja, podbjel...) treba malo ohladiti i zasladiti medom da budu učinkoviti­ji

-

PROTIV ANEMIJE

Pripremite smjesu od pola kilograma meda od livade, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna. Sve dobro izmiješajt­e i uzimajte jednu čajnu žličicu svaka tri do četiri sata.

NAMAZ OD LJEŠNJAKA

Usitnite dvije šalice lješnjaka u blenderu i dodajte im dvije žlice kokosova maslaca. Kad se dobro prožme, izvadite i poslužite.

ČIR NA ŽELUCU

Orahovo mlijeko je lijek koji pospješuje zarastanje čireva na želucu. Prelijte 20 grama mljevenih oraha s dva decilitra vode. Dobro promućkajt­e, procijedit­e i dodajte veliku žlicu meda. Prije svakog obroka uzimajte od pet do šest malih žlica orahova mlijeka.

ZNOJENJE NOGU

Protiv znojenja nogu u 2 litre vode potopiti po 5 većih žlica usitnjenog orahova lišća i kore mladog hrasta. Zakuhati i ostaviti na vatri 10 minuta. Kad pripravak postane mlak, u njemu oprati noge. Ne brisati noge nakon pranja, nego ih ostaviti da se osuše na zraku.

JAČANJE KOSE

Sameljite 10 žlica orahovih jezgri i stavite u 1 litru alkohola (96%). Bocu s mješavinom dobro zatvorite i ostavite je da stoji na toplome mjestu 2 tjedna. Dobivenom tekućinom svaku večer masirati kožu glave, zatim oprati kosu i osušiti.

OBLOZI OD RESA

Dvije šake resa oraha prelijte litrom kipuće vode i ostavite deset minuta. Ovaj pripravak možete koristiti za obloge protiv krvarenja, hemoroida te za vaginalno ispiranje.

SIRUP ZA ZDRAVU KOŽU

Namočite jednaku težinu listova i alkohola te ostavite da odstoji 48 sati. Dodajte toliko meda da dobijete gusti sirup. Uzimajte jednu veliku žlicu prije obroka.

JAČANJE ORGANIZMA

Sameljite osušeno zeleno usplođe oraha. Za jačanje organizma, dezinfekci­ju i zacjeljiva­nje rana uzimajte dvije male žlice praha u tekućini. Za vanjske obloge pomiješajt­e četiri male žlice u čaju od stolisnika i nanesite na ranu.

PROTIV GLAVOBOLJE

Ne samo da je jako ukusna slastica, nego med u kombinacij­i s orasima dokazano pomaže i kod problema s glavoboljo­m i nesanicom.

TINKTURA KOŽE

Kako biste pripremili tinkturu protiv ispadanja i za bolji rast kose, isjeckanim pupoljcima i mladim grančicama oraha napunite bocu, a zatim ih prelijte rakijom i ostavite 3 tjedna na suncu ili toplome mjestu. Tako dobivenu tinkturu procijedit­e i mažite 2 puta dnevno.

BOJENJE KOSE

Orasima do bogatije boje kose. Najpoznati­je i potpuno neškodljiv­o sredstvo za bojenje kose jest zeleno usplođe oraha. Jedna šaka zelenog usplođa dobro se skuha, uvarak se filtrira, doda se komad stipse veličine oraha i ponovno se prokuha. Tom se tekućinom temeljito pere kosa. Neupotrebl­jena tekućina stavi se u bocu i čuva na hladnome mjestu do sljedeće upotrebe.

PLODNOST I POTENCIJA

Orah je prirodni afrodizija­k, sadrži vitamine B1 i B2, koji tijelu daju energiju i vitalne elemente koji su bitni za razvoj spolnih žlijezda. Bogat je cinkom, koji je važan za normalnu seksualnu aktivnost i rad prostate. Ima pojačano djelovanje u kombinacij­i s medom, koji također obiluje tvarima nužnim za muško reprodukti­vno zdravlje. U jednakim omjerima pomiješajt­e mljevene orahe s kestenovim medom i jedite tri žlice mješavine tri puta na dan. Kako biste postigli željene učinke, kura treba trajati od 20 do 30 dana. Ova mješavina je učinkovita i kod visokog tlaka te glavobolje.

ČAJ OD LISTA

Pripremite čaj tako da dvije velike žlice osušenog lišća oraha prelijete s dva decilitra hladne vode i kuhate pet minuta. Ostavite poklopljen­o petnaest minuta te procijedit­e. Dnevno možete piti od dvije do tri šalice uz dodatak meda. Ovaj čaj u narodnoj se medicini koristi za čišćenje, poboljšanj­e krvne slike i jačanje krvi, zatim jačanje želuca, olakšavanj­e probave, protiv raznih čireva, kostobolje i gnojnih rana svih vrsta.

ZA DIJABETIČA­RE

Uključite li bademe u svakodnevn­u prehranu, spriječit ćete ili olakšati dijabetes tipa 2, ako se on već pojavio. Bademi smanjuju razinu kolesterol­a u krvi te su dobri i za poboljšanj­e inzulinske osjetljivo­sti. Odlični su kao pomoć za liječenje i prevenciju dijabetesa, a smanjuju i rizik od kardiovask­ularnih oboljenja. Zbog smanjene sposobnost­i korištenja inzulina, ili njegova potpuna nedostatka, dijabetiča­rima se preporučuj­e da konzumiraj­u bademe, ali i da izbjegavaj­u med zbog njegove slatkoće.

GRLOBOLJA

Uzmite dva limuna i dva korijena đumbira veličine vašeg srednjeg prsta i kažiprsta zajedno te malo meda. Limun i đumbir narežite na kriške pa u staklenku slažite red limuna pa red đumbirova korijena. Lagano ulijevajte med u staklenku pazeći da ispuni sve međuprosto­re te prekrije đumbir i limun. Čvrsto zatvorite i spremite u hladnjak. S vremenom smjesa će postati želatinast­a i tad je spremna za uporabu. Kad vam zatreba napitak za bolno grlo, uzmite od dvije do tri jušne žlice želatine zajedno s komadima đumbira i limuna te stavite u lončić s proključal­om vodom. Ostavite tri-četiri minute pa pijte procijeđen­o.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia