24sata

‘Neka škole odluče tko će dežurati...’

ĐACI NISU ZAŠTITARI Inspekcija u školi u Međimurju zabranila da učenici dežuraju na porti. Resorno ministarst­vo još ne razmišlja o ukidanju dežurstva

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Generacije učenika godinama su dežurale na ulaznim vratima škola, gdje su dočekivali roditelje koji dolaze na razgovor s učiteljima, čuvali garderobne ormariće, a u nekim školama dežurni su pomagali u kuhinji i postavljal­i tanjure na stolove.

Te oblike dežurstava učenika prosvjetna inspekcija može zabraniti u slučaju da netko podnese prijavu pa i anonimnu. Upravo s tim se uočila Osnovna škola Nedelišće u Međimursko­j županiji po nalogu inspekcije ukinula dežurstva na ulazu. Očekujući da će inspekcija zabraniti i pomoć u kuhinji odmah je ukinut i taj oblik učeničkog angažmana, piše Večernji list. Osnovna škola Nedelišće u Međimursko­j županiji je po nalogu prosvjetne inspekcije ukinula dežurstva učenika na ulazu u školu, nakon anonimne prijave da se djecu izrabljuje. Ravnatelj škole kaže da je dežurstvo učenika, kojeg su ipak ukinule brojne osnovne, ali i dalje ima većina srednjih škola, imalo svoju pedagošku svrhu. Između ostaloga, prilikom dolaska stranke uče ophoditi se i pravilno komunicira­ti, smatra ravnatelj, a lekcije su to koje su nekada davno đaci dobivali na predmetu Domaćinstv­o ukinutom početkom devedeseti­h.

No iz Ureda pravobrani­teljice za djecu ne dijele njegov stav. Smatraju da dežurstvo učenika na ulazu u školu nema zakonskoga utemeljenj­a i smatraju i da ono najčešće nije u najboljem interesu učenika.

- Oblik dežurstva učenika koji se provodi tako da djeca sama stoje na vratima, razgovaraj­u sa stranim osobama koje dolaze u školu i legitimira­ju posjetitel­je, smatramo neprimjere­nim i suprotnim najboljim interesima djece. Tako djecu se dovodi u neposrednu opasnost zbog mogućih incidentni­h ponašanja posjetitel­ja, a i neopravdan­o se na njih prebacuje odgovornos­t za ‘čuvanje’ škole, što mora biti na odraslima navodi pravobrani­teljica.

Osim ugrožene sigurnosti djece, argument protiv im je i vrijeme provedeno u dežuranju, jer ono najčešće nije odgovaraju­će pedagoški osmišljeno, a učenici pri tome i gube nastavu. Iz Ureda pravobrani­teljice za djecu preporučuj­u da se takvi slučajevi prijave Samostalno­m sektoru za inspekcijs­ki nadzor Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a. Iz resornog ministarst­va za sad se može neslužbeno čuti kako za sad nisu razmišljal­i o ukidaju dežurstva učenika u školama i ono sad ovisi od škole do škole. Što misle čelnici obrazovnih sindikata nismo doznali, jer nisu odgovarali na pozive.

 ??  ??
 ??  ?? Ministrica obrazovanj­a zasad nije javno komentiral­a dežurstva djece
Ministrica obrazovanj­a zasad nije javno komentiral­a dežurstva djece

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia