24sata

OD IZLOŽBE PRAVIM EVENT UZ ZAKUSKU, VINO I DJ-A

SVOJE TETOVAŽE SAM JE DIZAJNIRAO ŽELEĆI I OD SVOG TIJELA NAPRAVITI UMJETNIČKO DJELO. SVOJ TALENT JE PREPOZNAO TEK NAKON SREDNJE ŠKOLE

- Piše: DANIJELA MIKOLA

Iako potječe iz vrlo male sredine u Slavoniji, sela Nuštra, Zoran Šimunović (36), akademski slikar i uskoro doktor slikarstva, probio se u sam vrh domaće likovne scene. Ove godine, kao ambasadora hrvatske kulture u svijetu, prepoznao ga je i poznati američki art magazin Regard.

U pet godina objavio je četiri ciklusa slika baveći se introspekc­ijom sebe kao osobe, svojim sjećanjima, doživljaji­ma... Osim što je slikar, on je i kustos vukovarsko­g muzeja, što mu daje dodatnu posebnost jer malo koji slikar pristaje biti kustos koji sudi o tuđim djelima.

“KROZ MUZEJ JE OVE GODINE PROŠLO 4500 STRANACA, TO JE PRILIČNA CIFRA”

za jedan tako mali nuzej, to su sjajne brojke, kaže ponosno Zoran

Osim u umjetnost, strastveni je zaljubljen­ik u motore i vozi prerađeni oldschool model Yamaha dragstar, obožava hipsterski stil, a tijelo je prekrio tetovažama koje je sam dizajnirao i nacrtao želeći i od sebe stvoriti unikatno umjetničko djelo. Nerijetko je model prijatelji­ma poduzetnic­ima za reklamne kampanje.

DRUGAČIJI PRISTUP POSLU

- Danas umjetnik mora znati brendirati sam sebe, ne samo kroz svoja djela, nego i kroz svoju pojavu. Svi se začude kada kažem da sam kustos. Valjda na tom poslu zamišljaju dosadne ljude, no to je menadžersk­i posao koji zahtijeva puno interakcij­e, dopadljivo­sti ako hoćete. Iako puno radim kao kustos, slikanje je moj prvi odabir. Svoj talent nisam otkrio kao klinac, do svoje 20-e nisam uopće bio zainteresi­ran za školu, muzeje, umjetnost. Štoviše, nakon srednje upisao sam agronomiju jer su mi roditelji poljoprivr­ednici pa je bilo logično da nastavim tim smjerom. No, nakon šest mjeseci otkrio sam da to nije za mene. Danas obiteljsku firmu vodi brat, a ja slikam - smijući se kaže Zoran koji je nedavno atelier uredio u kući u kojoj živi. Radi u Vukovaru, a živi u Osijeku jer mu je to grad po mjeri.

- Tu sam upoznao suprugu Ivanu koja je studirala pravo i koja me nekako uvela u svijet umjetnosti. Tek sam uz nju počeo razmišljat­i o tome. Upisao sam umjetničku akademiju u Širokom Brijegu i završio je sa rektorovom nagradom - dodaje. Sada je upisao doktorat. - Imao sam jako puno izložbi. Samo u zadnjih godinu dana šest samostalni­h. Želio sam prvo u Hrvatskoj stvoriti rejting pa tek sada krećem van. Većinu svojih slika sam prodao i to mi je znak da znalci cijene moj rad. Zato stalno crtam nove - ističe Zoran čije su se slike u početku prodavale za osam tisuća kuna, a sada su na više od 30. Jednako uspješan je i u kustoskom poslu. Nudi različitij­e muzejske postave, dovodi umjetnike iz različitih dijelova svijeta, daje priliku mladim autorima i dobio je respekt šire publike. - Publika je svugdje i uvijek problem. Ako serviraš umjetnost, a ne serviraš hranu, nemaš publiku, pa sam od izložbi počeo praviti evente; zakuske, vino, DJ, glazba, nema protokola i hvalospjev­a, sve nalikuje afterwork partiju. Zadnja je trajala dva sata i ljudi su bili oduševljen­i. Ove godine kroz muzej je prošlo i 4500 stranaca sa 60-ak kruzera koji su došli u Vukovar, a iduće godine dolazi ih više od 90. Za jedan mali muzej to su ogromne cifre - dodaje.

I SUPRUGA RADI OKO TETOVAŽA

Cilj mu je umjetnost, prije svega predstavit­i mladima, na njima prihvatlji­v način. A jedan od posebnijih načina za izricanje umjetnosti je svakako i on sam jer na svojoj koži nosi svoja djela.

- Kad sam završio akademiju osvijestio sam da mogu i sebe oslikavati kao i platno. Počeo sam kreirati svoje tetovaže. Prvo su mi ih radili majstori, a onda sam kupio mašinicu i radim ih sam. Ono što nisam dohvatio radila je supruga - rekao je .

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OSLIKAO JE RUKE, NOGE,
PRSA...Kupio je mašinicu i sad tetovaže radi sam sebi
OSLIKAO JE RUKE, NOGE, PRSA...Kupio je mašinicu i sad tetovaže radi sam sebi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia