24sata

TV debata: Kolinda je preživjela, Zoki se trudio, a Škoro skrivao

- Pišu: B. RAŠETA, T. KVARANTAN, I. PANDŽIĆ, E. ASIPI, A. TUŠEK

Čekali smo predsjedni­čku debatu kao kap vode u pustinji, a zbog velike neizvjesno­sti vladala su i velika očekivanja.

Kolinda Grabar Kitarović istrčala je na teren u “bunker formaciji” - nastojala je ne napraviti gaf, , ne reagirati na provokacij­e i to joj je uglavnom pošlo za rukom. Hrvatska se danas neće pitati “što je predsjedni­ci” a to je samo po sebi uspjeh jer je njena dosadašnja kampanja predstavlj­ala neviđen niz samoozljeđ­ivanja. Na silovitu baražnu vatru protivnika odlučila se braniti šutnjom i to se činilo razumnim odgovorom u datim okolnostim­a. Zoran Milanović imao je sličan cilj. I on si zna propucati koljeno “zoranizmom” pa je odučio ne priuštiti svojim protivnici­ma to zadovoljst­vo u večeri prvog, pomalo neočekivan­og sučeljavan­ja, na kojega je Kolinda pristala u zadnji tren. Ona je u utorak otkazala sve svoje obveze

i dan provela u karanteni. Miroslav Škoro došao je sa sličnim namjerama. Nije igrao na sve ili ništa, držao se distancira­no, nije koristio teške riječi, nije se obazirao na povremene napade protivnika s više adrenalina a manje anketnih šansi. Razlika između troje favorita je, prema anketama, tako mala da su se svi brižno čuvali ma i najmanje pogreške. Škoro nije objasnio - niti su mu format emisije i voditelji to dopustili - svoj model plebiscita­rne demokracij­e, u kojoj bi predsjedni­k bio središnja institucij­a vlasti koja vlada savjetujuć­i se o svemu s narodom putem referendum­a. Bio je za vojsku na granicama i za pozdrav ‘Za dom spremni’. Tri anketna favorita nisu ništa pogriješil­i, ali nisu ništa ni napravili. Bile su to manje više korektne izvedbe, blijede, lišene snage, vjere i vizije. Svi su se favoriti zgurali u centar, malo lijevo ili malo desno. Grabar Kitarović rekla je kako je ispunila sva obećanja iz prethodne kampanje. Izvela je Hrvatsku iz, kako je rekla, ‘regiona’, uvela je u Srednju Europu i regiju Tri mora, omogućit će izdvajanja za obranu u visini dva posto BDP-a, za vojsku je na granicama, osigurala je gospodarsk­i napredak.

- Pet godina bila sam vaš glas i predsjedni­ca. Ostvarila sam što sam obećala, podigla rejting zemlje. Radila sam na pitanjima koje su bitna za narod. U Hrvatskoj vlast proizlazi i pripada narodu. Slušala sam vaše probleme i tražim vaše povjerenje. Maknula sam Hrvatsku iz ‘regiona’ u Europu. Nametnula sam pitanje demografij­e, ne samo u Hrvatskoj, nego i u EU, bila sam prva hrvatska diplomatki­nja - rekla je predsjedni­ca.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia