24sata

TAKO MALO DA ROHODAJU...’

RIJETKA BOLEST Sestre Lorena (8) i Iva (3) Rinčić iz Velike Gorice jedine su u Europi s dijagnozom zbog koje ne mogu hodati. Pomaže im jedino skupa terapija

- Pišu: JASMINA SARIĆ ČEDIĆ, IVA MILOTIĆ

SVIMA DARIVALE OSMIJEH Iva (3) i Lorena (8) prošle su

mnogobrojn­e operacije

Lorena (8) sad može s hodalicom napraviti 100 koraka, a Iva (3) 500. Do toga smo došli nakon samo jednog ciklusa terapije na Lokomatu, uzbuđeno i s neizmjerno­m srećom govori nam Marcela Rinčić (42) iz Velike Gorice.

Ona je majka dviju djevojčica koje imaju dijagnozu polineurop­atije nepoznatog podrijetla, tetraparez­e i uvinutih stopala. Polineurop­atija je, najkraće rečeno, oštećenje perifernih živaca, no mama Marcela kaže da ova dijagnoza stoji samo na papiru jer liječnici pravu ne znaju. Svi genski testovi dostupni u Hrvatskoj bili su uredni, a da bi se napravio test kompletnih gena koje medicina danas poznaje, roditelji bi curice morali voditi u inozemstvo i platiti basnoslovn­u cifru. No ni to ne bi bilo jamstvo jer sestre možda imaju promjene na nekom genu koji znanosti još nije ni poznat.

ZNANOST NE MOŽE OBJASNITI

Ukratko, djevojčice noge ne mogu ispružiti dok sjede, savijati stopala niti hodati bez hodalice. Mama Marcela tvrdi da su jedini takav slučaj u Europi. Lorena je prvu godinu života provela u gipsu i prošla je do sada dvije operacije. Kad su genski testovi svojedobno pokazali da je kod nje sve u redu, mama Marcela i tata Zoran ohrabrili su se i odlučili ići na drugo dijete, misleći da je kod Lorene u pitanju “mehanički” problem. A onda je u 27. tjednu trudnoće s Ivom uslijedio šok. Na ultrazvuku se vidjelo da nešto ne valja, i rodila se s iščašenim kukom. Odmah su je stavili u gips i tako je provela prvih mjesec dana života. Ponovila se gotovo ista priča kao sa starijom djevojčico­m.

- Za Lorenu su liječnici govorili da će biti biljka, da nikad neće hodati. Do svoje druge godine uopće nije mogla stati na noge, a onda smo naručili ortoze, uz pomoć kojih je naučila čemu noge uopće služe. Naučila je stajati i napraviti nekoliko koraka, no nažalost, to nije bilo trajno rješenje jer hod s ortozama deformira kukove. Iva se, u odnosu na Lorenu, držala malo bolje na nogama jer nije bila toliko dugo u gipsu, ali je svejedno morala na tri operacije - priča mama Marcela. Prekretnic­a se dogodila kad su čuli za terapiju na robotu Lokomatu u Poliklinic­i Glavić. Isprva im je to bila nemoguća misija jer toliko novca nisu imali, no zahvaljuju­ći donacijama, u travnju ove godine curice su krenule na terapiju, a Poliklinik­a Glavić dodatno im je donirala terapiju za četiri tjedna. Rezultati su bili zapanjujuć­i.

NOVAC PRIKUPLJAL­I NA ADVENTU

Prije terapije Lorena je radila samo 20 koraka s hodalicom, a Iva 100. S daljnjom terapijom stanje bi se još više poboljšalo, a postoji mogućnost da curice počnu hodati i bez hodalice. No cifra za novi ciklus nedostižna je obitelji Rinčić, u kojoj radi samo tata Zoran. Zato su novac za djevojčice prikupljal­i na velikogori­čkom Adventu.

 ??  ?? Prodaja sarme u Velikoj Gorici za pomoć djevojčica­ma Loreni i Ivi
Prodaja sarme u Velikoj Gorici za pomoć djevojčica­ma Loreni i Ivi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia