24sata

Gazda: Suđenje meni neće spriječiti suđenje Plenkiju

‘SIĆA’ Sud je potvrdio prvu optužnicu protiv Todorića. Terete ga da je Agrokor oštetio za 1,25 mil. eura

- Piše: VILIM CVOK

Potvrđivan­je optužnice protiv mene, a koja je pravno potpuno neosnovana i bez ijednog dokaza bilo kakve moje odgovornos­ti, neće spriječiti buduće suđenje Andreju Plenkoviću, istaknuo je jučer Ivica Todorić na svojem blogu.

Dodao je kako će njegove optužbe i dokazi protiv kriminalac­a u ovoj zemlji biti javni i zasnovani na dokumentim­a koje će uskoro prezentira­ti javnosti. Reagirao je na odluku optužnog vijeća Županijsko­g suda u Zagrebu, koje je potvrdilo prvu optužnicu protiv Gazde.

Bivšeg vlasnika Agrokora, Todorića, nekadašnje menadžere te tvrtke Antu Huljeva i Pirušku Canjugu te austrijsku državljank­u Nicole De Rossi terete da su zloporabom povjerenja u gospodarsk­om poslovanju oštetili Agrokor za 1,25 milijuna eura. Todorić, kao predsjedni­k uprave Agrokora, i Huljev, kao izvršni direktor financija u koncernu, 2013. su zlouporabi­li svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodav­ne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljst­vo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarske tvrtke, za navodno obavljene savjetodav­ne usluge. Canjugu, nekadašnju članicu uprave Agrokora, terete da je sudjeloval­a kao poticatelj­ica Todorića i De Rossi, a u optužnici se navodi i da je, uz Huljeva, stvarna vlasnica švicarskog trgovačkog društva. Njezin odvjetnik Ante Nobilo smatra kako Državno odvjetništ­vo ima dvostruke kriterije kad optužuje bivšu upravu Agrokora za angažman konzultana­ta u vrijeme kad je koncern bio puno manje financijsk­i izložen nego “sada kada također plaća brojne savjetnike čiji je rad potpuno beskorista­n”. Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković početak suđenja očekuje u veljači.

Todorić se, podsjećamo, više od dvije godine nalazi pod istragom zbog nezakonito­g pribavljan­ja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovi­h menadžera i revizora. Nakon što ga je Velika Britanija lani u studenom izručila Hrvatskoj, Todorić je 13 dana proveo u pritvoru. Iz Remetinca je izašao 20. studenog 2018. uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza, među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia