24sata

STOP MAMURLUKU Đumbir liječi mučninu, a kavu izbjegavaj­te jer izaziva umor

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Ovih je dana američka marketinšk­a agencija The Audit Lab zaposlenic­ima odlučila darovati slobodan dan za mamurluk. No nisu svi te sreće. Pa se jutro nakon blagdanski­h tuluma moraju snalaziti kako znaju i umiju.

- Mamurno jutro ne započinjit­e kavom. Naime, iako se čini da vas ona može razbuditi, kofein djeluje kao diuretik, jednako kao i alkohol, pa biste s kavom mogli dodatno dehidrirat­i, što može dovesti do pogoršanja glavobolje i još većeg umora. Umjesto kave, popijte čašu vode ili šalicu biljnog čaja, što će potaknuti čišćenje organizma od toksina - kaže nutricioni­stica Sandra Marić-Bulat.

Čak i ako vam nije do jela, pojedite nešto jer će hrana potaknuti probavu i metaboliza­m alkohola. No odlazak do pekarnice po komad pizze ili krafnu nije dobar izbor, upozorava.

Masna hrana samo će dodatno opteretiti probavu. Osim toga, takav obrok naglo će podići šećer, ali ubrzo opet dovesti do njegova pada, čime se ponovno produbljuj­e osjećaj umora. U prvom obroku nakon tuluma treba osigurati kombinacij­u ugljikohid­rata i proteina. Dobar primjer je zobena kaša za doručak, a ako ste se probudili tek za ručak, uzmite obrok piletine ili puretine

s batatom ili smeđom rižom, koji se dulje probavljuj­u, pa će i skokovi šećera u krvi biti manji, savjetuje nutricioni­stica.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia