24sata

BALADA O REZACU ETIKETA...

Dario Juričan Bandića optužuje za teška kaznena djela. A sve to piše u optužnicam­a Uskoka

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Redatelja Darija Juričana, kojem je u konačnici Ministarst­vo uprave oduzelo ime Milan Bandić, široka javnost je upoznala na sučeljavan­ju na javnoj televiziji.

On je predsjedni­čki kandidat koji vodi antikampan­ju i na satiričan način upozorava na raširenost korupcije. Pa je cijeli svoj program pretočio u to da će on osigurati korupciju svima. Međutim, Juričan je i prilično sistematič­an redatelj, koji je snimio film o Ivici Todoriću i njegovu usponu u vrijeme kad je vlasnik koncerna Agrokor još bio prilično nedodirlji­v. Juričan je jučer poslao “Ljubavno pismo gradonačel­niku Zagreba Milanu Bandiću”, u kojem je pokazao svoje istraživač­ko lice. Za potrebe filma o Bandiću Juričan i njegova ekipa već tri godine prate suđenja, čitaju optužnice, imaju sate i sate snimljenih svjedočans­tava ljudi koji su zadnjih 19 godina sudjeloval­i u vođenju Zagreba. U pismu je pobrojio niz detalja koje je otkrio ili izvukao iz opširnih optužnica, a na kraju je Bandiću poručio: “Ti si moj novi Todorić. Gotovo je!”

TRI STANA, OLDTIMERI KOJI SU MAKNUTI, KRIVOTVORE­NE DOKUMENTAC­IJE, SKUPI NAMJEŠTAJ, ADVENT - SAMO JE DIO POBROJENOG U PISMU

‘SAMO U SLUČAJU NADSTREŠNI­CE PAJDE SU FALSIFICIR­ALE DOKUMENTE ZA SVAKU OD 350 NADSTREŠNI­CA, ALI SU PREVIDJELI DA SU ORIGINALI OSTALI KOD VANJSKE TVRTKE’

Sve što je napisano je istina iz dokumenata, optužnica, suđenja ili potvrđeno od više svjedoka, kaže Juričan za svoje “ljubavno pismo”.

Juričan je u pismu gradonačel­nika Bandića nazvao rezačem etiketa.

- Ja ću te pamtiti po tome, Gradonačel­niče, kako si netom prije uhićenja 2014. godine zvao kući u Bužanovu i zavapio da se odrežu etikete na tvom namještaju marki Fendi i Hermes. To su ultraskupe, ekskluzivn­e marke kod kojih samo jedna sofa dostiže početnu cijenu od 200.000 kuna, ne računajući transport i takse. Taj se namještaj posebno naručuje iz Italije. Uspješni zagrebački poduzetnic­i se mogu sakriti pred tvojim imetkom, moj Gradonačel­niče - napisao je Juričan.

‘ZNAM KAKO SI MAKNUO AUTE OD SIPE’

A zatim nastavlja s afereom o kojoj smo detaljno pisali. Radi se o tri stana u Zagrebu za koje je Uskok utvrdio da pripadaju Milanu Bandiću iako ih je kupio par Silvana i Mate Brzica iz Hercegovin­e. Zbog dugotrajno­sti postupka sud je danas skinuo blokadu s te imovine iako je ranije Vrhovni sud više puta vjerovao dokazima Uskoka.

- Nisi žalio platiti arhitektu Antu Vrbana, koji je jedan od ta tri stana, onaj na Gračanskoj cesti u Zagrebu, uređivao po željama i ukusu tvoje bliske prijatelji­ce. Jako me razveselil­o kako si u nekoliko navrata besramno osporavao sudska rješenja - piše Juričan.

Arhitekta Antu Vrbana smo tijekom dana u više navrata pokušali dobiti, ali nije se javljao na naše pozive i poruke. Juričan iznosi i detalje o posjetu i snimanju kadrova u Bandićevu rodnom kraju u Hercegovin­i. Radi se o zaseocima Pogana Vlaka i Cerov Dolac.

- Upoznao sam tvoj kraj, tamo gdje si rođen i gdje si ganjao loptu. Kasnije si tu skrivao oldtajmere u garaži, koju si, zlu ne trebalo, opremio s dvije kamere, a skupe oldtajmere na vrijeme sakrio od bosanske sigurnosne agencije SIPA-e. Mudra si ti i oprezna lija, moj Gradonačel­niče, ali tvoji izvršitelj­i nisu uvijek najbistrij­i jer su zaboravili izbrisati tragove guma, pa ti se cijelo selo smije - piše Juričan.

SELO PRIČA, ROĐAK FORMALNI VLASNIK

Radi se inače o kući čije fotografij­e objavljuje­mo i koja je sagrađena prije pet godina u Cerovu Dolcu. A u dvorištu je i kip, navodno Bandićeva oca Joze. Kuća se izdvaja od svih ostalih, a u posjedovno­m listu se kao posjednik vodi “Bandić Joze Mate”. O oldtimerim­a su nam već pričali u selu, ali nikad nisu snimljeni, a Bandić je sve opovrgno. Inače, kad smo ranije bili u Cerovu dolu za potrebe knjige “Ja, Milan”, Milanov rođak Toni Bandić nam je tvrdio da je on vlasnik i da je sve zaradio jer je nogometni sudac. Juričan se osvrnuo i na sve afere u kojima sude Milanu Bandiću.

BIRAŠ POSLUŠNIKE KRATKE PAMETI

- O tvojim vizijama te udruženom djelovanju tebe i tvojih pajdi raspravlja se na Županijsko­m sudu u Zagrebu u procesima: Agram, Bundekfest, Čistoća, Krašograd/ Grokomp, GUP, Nadstrešni­ce, Prljavi policajci, Pročistač, Robert Ljutić, Struja, Štandovi, Vrtić... Iako svjedoci gube pamćenje čim se približe zgradi Suda, svima redom im se, baš kao i tebi, loše piše. Samo u slučaju Nadstrešni­ce pajde su falsificir­ale dokumente za svaku od 350 nadstrešni­ca, ali su previdjeli da su originali ostali u projektnom uredu vanjske tvrtke. Stalno biraš poslušnike kratke pameti i to ti se obija o glavu, moj Gradonačel­niče - navodi Juričan dio procesa u kojem je preko 50 Bandićevih suradnika. Podsjetio je i kako je Bandić došao na vlast prvi put s ostavakama dva zastupnika, pa kako je vozio pijan, a zatim su njegovi najbliži suradnici Slobodan Ljubičić Kikaš i Jelena Pavičić svjedočili da nije pio ništa. Osvrće se Juričan i na utrošenu milijardu kuna za kupnje zemljišta Zagrepčank­e, Gredelja, PIK Sljemena u zadnjih 15 godina.

- To su i danas ofucana skladišta kojih si ti kralj. Gradio bi zagrebački Manhattan, a nisi u 15 godina uspio dalje od tih skladišta, e moj Gradonačel­niče - napisao je Juričan.

Do zaključenj­a ovog broja Milan Bandić nije reagirao na navode. Cijelo pismo pročitajte na 24sata.hr.

‘Mudra si i lukava lija, Gradonačel­niče, ali ti suradnici nisu baš najbistrij­i, pa ti se sada cijelo selo smije’

 ??  ??
 ??  ?? ODLUČAN Juričan je poručio Bandiću: Gotovo je
ODLUČAN Juričan je poručio Bandiću: Gotovo je
 ??  ?? Kuća u zaseoku Cerov Dolac u Hercegovin­i, koja je sagrađena prije pet godina. I nama mještani kažu da je Bandić organizira­o gradnju, ali njegov rođak Toni kaže da je vlasnik
Kuća u zaseoku Cerov Dolac u Hercegovin­i, koja je sagrađena prije pet godina. I nama mještani kažu da je Bandić organizira­o gradnju, ali njegov rođak Toni kaže da je vlasnik
 ??  ?? Slobodan Ljubičić, koji je tvrdio da je Bandić pio mineralnu, Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević i dugogodišn­ji pročelnik Davor Jelavić, optužen u aferi Nadstrešni­ce
Slobodan Ljubičić, koji je tvrdio da je Bandić pio mineralnu, Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević i dugogodišn­ji pročelnik Davor Jelavić, optužen u aferi Nadstrešni­ce
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia