24sata

MRTVA UTRKA, ZOKI ZA DLAKU ISPRED KOLI, I ŠKORO JE TU Anketa je rađena uz statističk­u pogrešku od 3 posto, sve je moguće

- Piše: TEA KVARANTAN SOLDATIĆ

Agencija 2x1 komunikaci­je, koja je jedina točno prognozira­la rezultat europskih izbora u svibnju, provela je posljednje istraživan­je CroElecto uoči prvoga kruga predsjedni­čkih izbora.

Istraživan­je koje je provedeno od 11. do 18. prosinca na 1041 ispitaniku dovršeno je jutro nakon jednog i jedinog predizborn­og sučeljavan­ja, odnosno prije završnih skupova kandidata. Anketa se provodila putem mobilnih i fiksnih telefonski­h linija. Posljednji podaci prikupljen­i u istraživan­ju govore kako SDP-ov kandidat Zoran Milanović s 25,97 posto ulazi u drugi krug s prvog mjesta, no tek za dlaku ispred HDZ-ove kandidatki­nje Kolinde Grabar Kitarović, za koju se odredilo 25,31 posto. Miroslav Škoro, nezavisni kandidat, podržan od platforme Suverenist­a, Mosta i Zlatka Hasanbegov­ića, zabilježio je 23,75 posto potpore ispitanika.

KOLAKUŠIĆ JE U PADU

Drugim riječima, prema stanju, koje je, doduše, većim dijelom zabilježen­o prije sučeljavan­ja, svaki od troje kandidata ima izglede za drugi krug. Pojačani angažman oko prvih troje kandidata naštetio je Mislavu Kolakušiću, kojeg podupire 6,10 posto ispitanika. Preostali kandidati zabilježil­i su simbolične vrijednost­i: Dario Juričan (1,33 posto), Anto Đapić (1,22 posto), Ivan Pernar (1,22 posto), Katarina Peović (1,11 posto), Dalija

Orešković (1 posto), Dejan Kovač (0,89 posto) te Nedjeljko Babić (0,44 posto). Neodlučnih ispitanika je visokih 11,65 posto, no agencija napominje kako taj broj ovisi i o sučeljavan­jima te završnim skupovima.

HOĆE LI SE HD PODIJELITI?

Žarko Puhovski, politički analitičar, jučer je za N1 rekao kako je za izbore vrlo važan odaziv birača, ali i da je “dobra strana što imamo dva HDZ-ova kandidata u tome što se ne može igrati na veteranske strukture i realno 20 posto HDZ-ova biračkog tijela će biti na strani Miroslava Škore.”

- Velik broj neznalica priča da su izbori praznik demokracij­e, to je radni dan demokracij­e jer se radi nešto, vi svojim glasom nešto činite. Za mene je ključno pitanje kakav će biti odaziv, moj je žalostan osjećaj da će biti slab jer je kampanja slaba, teška artiljerij­a je upotrijebl­jena za funkciju koja nije bitna i zato što ima dosta zbunjenih ljudi zbog spora na desnici i zato što nije baš jasno je li Milanović lijevi kandidat”, rekao je Puhovski te dodao kako je stožer aktualne predsjedni­ce odlučio u zadnjim danima tretirati je kao lutku, kao nekoga s kime se izvana upravlja.

- Ona očito, kad je sama sa sobom upravljala, to nije činila dobro, da se najpristoj­nije moguće izrazim, ali to joj nije škodilo, više joj je škodilo pojavljiva­nje Miroslava Škore kao kandidata HDZ-a - rekao je Puhovski. Istaknuo je da je loš nastup na HTV-u zaustavio rast Miroslava Škore.

Nakon debate bivši SDP-ov predsjedni­k postao je glavni favorit

Iako je dugo kotirala visoko, pred izbore je pala

Slavonski pjevač stalno raste,

mogao bi ući u drugi krug

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia