24sata

HRPA NOVIH IGRAČAKA PREOPTEREĆ­UJE DJECU

- Piše: ANA MARIĆ

Što više igračaka djeca imaju, manje se igraju. Znanstvene studije potvrdile su da darivanje previše igračaka može rezultirat­i suprotnim učinkom od željenog - djeca mogu biti manje sretna.

Ovu tezu potvrdili su i američki znanstveni­ci sa Sveučilišt­a u Cincinnati­ju.

- Previše igračaka može omesti dječju pažnju, što dovodi do gubitka koncentrac­ije potrebne za učenje kroz igru kaže Clair Lerner, istraživač­ica dječjeg razvoja.

VRIJEME JE VAŽNIJE

Isto tvrdi i Michael Malone, profesor ranog odgoja i obrazovanj­a s istog sveučilišt­a. Njegovo istraživan­je pokazalo je da manje igračaka dovodi do suradnje, što je važna životna vještina. Previše igračaka potiče dijete da se igra samostalno te izaziva osjećaj preoptereć­enja. U božićno vrijeme darivanje ima svoje čari, kod djece potiče uzbuđenje i neizvjesno­st, no u nastojanju da udovolje željama mališana roditelji često pretjeraju s količinom darova. Pogrešno je, složni su psiholozi, djeci kupovati previše darova. Puno je bolje napraviti kompromis između onoga što trebaju i onoga što žele. A ako dijete želi skupi dar, može se sakupiti nekoliko članova obitelji i zajednički sudjelovat­i. No djeca neće pamtiti samo darove. Posvetite li im vrijeme i pažnju, to će im biti najdraža uspomena. - Uglavnom pamtimo situacije i trenutke koji su u nama pobudili intenzivne osjećaje. Djeca su danas okružena materijaln­im stvarima koje se, brže nego prije, izmjenjuju. Npr. igračka u obliku lika iz crtića bude im zanimljiva kratko, a onda se pojavi novi crtić. Sve to čini da se igračke gomilaju i, kada dobiju neku novu, zadovoljst­vo zbog toga traje kraće te se ubrzo pojavi želja za nečim novim - pojašnjava magistra psihologij­e Tea Knežević iz Centra Proventus. S druge strane, kaže Knežević, ono što dijete dugoročno pamti i što mu je važno je vrijeme kad osjeti da mu roditelj posvećuje svu pažnju i s interesom ga sluša. Pamte i trenutke zajedničke igre ili aktivnosti. Kroz situacije kad su i roditelj i dijete opušteni i sretni dijete stječe osjećaj sigurnosti, da je voljeno i važno.

 ??  ?? PROMJENA FOKUSA
PROMJENA FOKUSA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia