24sata

Sjemenke u juhe, bobice u kaše, ribu u tjesteninu

RAZNOVRSNO Dječja nutricioni­stica Natalia Stasenko savjetuje da se djecu na razne okuse počne navikavati rano i da se ne odustaje nego pronađe način

-

Uvrštavanj­em superhrane u dječju prehranu može se povećati unos vitamina, minerala, vlakana i zdravih masnoća u svakom obroku. Dječja nutricioni­stica Natalia Stasenko izdvojila je za portal miss7mama 10 najboljih namirnica.

Bobičasto voće je vitaminska bomba prepuna antioksida­nsa te pomaže djeci ‘popuniti’ udio vlakana. Ako mu nije sezona, u zobene kaše, smoothieje i deserte može se ubaciti i zamrznuto. Riba je izvrstan izvor DHA, koja pripada omega-3 porodici esencijaln­ih masnih kiselina i dobro utječe na razvoj mozga. Ako dijete ne voli svježu ribu, možete je dodati u složence, popečke ili tjesteninu. Iako su ribe iz pećnice zdraviji izbor, nemojte se pribojavat­i ni pohanih budući da je djeci ta opcija češće privlačnij­a. Sjemenke suncokreta, konoplje, lana i chia sjemenke pomažu sa zdravim mastima, magnezijem, bjelančevi­nama i vlaknima. Mogu se koristiti kao grickalice, posipati u juhe, salate ili se dodavati u jela i smoothieje.

SJEMENKE U FRIŽIDER

Sjemenke lana treba samljeti kako bi se mogle probaviti, a sve sjemenke, izuzev chije, treba držati u hladnjaku kako se ne bi pokvarile. Većina djece ima problem s lisnatim zelenim povrćem. No treba ih početi navikavati rano i ne odustajati jer je bogato željezom, kalcijem, vlaknima, vitaminom C, omega-3 masnim kiselinama i folatima. Istraživan­ja su pokazala da su bebe, kojima je povrće ponuđeno od najranije dobi, češće i kasnije jele više povrća. S narančasto­m hranom je lakše (bundeva, batat, mrkva, naranče, marelice...), a bogato je vitaminima A i C, kalijem te likopenom. Obiluje karotenoid­ima, koji štite organizam, jačaju imunitet, štite kožu od UV zračenja, a dokazano je i kako poticajno djeluju na psihu i koncentrac­iju.

DOMAĆI NAMAZI

Bademi, orasi, lješnjaci, indijski oraščići i kikiriki obiluju zdravim masnoćama, vlaknima, proteinima te vitaminima i mineralima. S dobrim blenderom lako je napraviti ukusne namaze ili domaće energetske pločice. Cjelovite žitarice smanjuju rizik od kroničnih bolesti pa su važne

u prehrani djece. Smeđa riža, integralna tjestenina, kvinoja, amarant i heljda odlična su zamjena za bijelu rižu i tjesteninu. Ako djeca nisu navikla na okus i teksturu hrane cjelovitog zrna polako je miješajte s onom koju su prije jela i povećavajt­e omjer. Odličan izbor energije, vlakana, željeza i proteina je zob. Iako djeca preferiraj­u kupovne pahuljice prepune šećera, učinite im zobene zanimljivi­jima. Raskuhajte ih u mlijeku do konzistenc­ije pudinga, dodajte omiljeno voće i med te ih pustite da sami odluče o izgledu svog zdravog doručka. I običan jogurt važan je u prehrani djece jer je pun korisnih bakterija, proteina i kalcija. Ubacite i “gasitelje žeđi” poput lubenice, dinje, naranči i svježih krastavaca. Nova istraživan­ja pokazala su da je sve više djece dehidriran­o, a dobit će i zdravu dozu vlakana, vitamina i minerala. (miss7mama)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia