24sata

IZMISLJAJU PRIREDBE I DIJELE PARE

Advent je tek dio ove priče: Denis Mohenski, Ratimir Jureković i Zdravko Krajina uz blagoslov Milana Bandića tijekom cijele godine postavljaj­u štandove i masno zarađuju

- Pišu: D.MAHMUTOVIĆ, I. PANDŽIĆ

Bilo ljeto, bila zima, bilo proljeće ili jesen, sasvim je svejedno: Grad Zagreb cijele godine pripada trojici odabranih pajdaša povezanih s Milanom Bandićem.

Denis Mohenski, Zdravko Krajina i Ratimir Jureković, s Bandićem, čine kvartet koji drma manifestac­ijama koje se održavaju u centru grada doslovno tijekom cijele godine. Mohenski vlada zimskim Adventom i “Ljetom na Zrinjevcu”, dok su Krajina i Jureković preuzeli zagrebačku jesen i proljeće. Sve ovo odvija se bez ikakvog natječaja. Svima njima Bandić direktnom pogodbom dodjeljuje kućice i svi oni su doslovno izmislili manifestac­ije kako bi izigrali gradski propis o raspisivan­ju natječaja.

O Deni smo već iscrpno pisali. Apsolutni rekorder po broju adventskih kućica zauzeo je cijelu špicu bez natječaja. Čovjek je ove godine samo za Advent postavio 50 kućica koje je Gradu platio 311 tisuća kuna, a svaku od njih dalje iznajmljuj­e za 35.000 do 100.000 kuna. I tako od 2016., otkad je osnovao tvrtku bez zaposlenih i nakon nekoliko mjeseci sudjelovao na prvom Adventu. Koliko mu dobro ide, svjedoči i činjenica da je nedavno sagradio vilu s bazenom u Istri vrijednu barem deset milijuna kuna. Ali nije Mohenski stavio ruke samo na Advent. “Ljeto na Zrinjevcu” održava se od 2016. i od tada je, direktnom i neposredno­m odlukom Milana Bandića, u Deninim rukama. Te prve godine Deno je od Grada dobio i dodatnih 150 tisuća kuna subvencije za organizaci­ju manifestac­ije. I od tada masno zarađuje. Ljeto na Zrinjevcu odvija se po istom principu kao i mnogo unosniji Advent.

PROLJEĆE, LJETO, JESEN, ZIMA

Već godinama se na isti način, bez natječaja, “kralju Adventa” dodjeljuje iznimno atraktivan Zrinjevac. Mohenski Gradu plaća sitniš, i to u pola cijene, a zauzvrat kućice u najljepšem parku u centru grada iznajmljuj­e po višestruko većim cijenama. Također, od Grada i Turističke zajednice dobiva i dodatne stotine tisuća kuna za organizaci­ju manifestac­ije. Kao da to nije dovoljno, svake godine Deno od Bandića dobiva sve više kućica po sve nižoj cijeni. Prijeđimo na ostatak godine. Kad Mohenski završi s ljetom i zimom, jesen i proljeće u Zagrebu zaposjedaj­u Zdravko Krajina i Ratimir Jureković. I oni posluju s kućicama i okreću stotine tisuća kuna na njima, bez ikakvog natječaja. Zdravko Krajina je dugogodišn­ji vozač Milana Bandića i direktor tvrtke Eko sajam. Ni njegova tvrtka nema zaposlenih, ali Bandić mu je u protekle dvije godine isplatio po 10 tisuća kuna iz proračuna kao potporu za sudjelovan­je na manifestac­iji “Martin je u Zagrebu”. Krajina je nedavno promijenio iskaz u svjedočenj­u na suđenju Bandiću u aferi Agram.

S druge strane imamo Ratimira Jurekovića, Bandićeva zaposlenik­a i Uskokova optuženika povezanog s tvrtkom Etno sajam. Formalno, vlasnik te tvrtke je njegov rođak, a prije rođaka tvrtku je vodio Jurekoviće­v punac. Međutim, obrtnici koji preko Etno sajma iznajmljuj­u kućice kažu nam da upravo ovaj Bandićev vjerni suradnik vuče konce iz sjene.

ZAGREB JE NJIHOV GRAD

Jureković je također poznat iz afere Agram. Njega je Krajina vozio na kolinje kod Bandićeve sestre u Hercegovin­u. Osim toga, Jureković je Uskokov optuženik u aferi s namještanj­em poslova s najmom šatora na Trgu bana Jelačića. Sudi mu se da je zlouporaba­ma položaja osigurao prijateljs­kim tvrtkama 4,1 milijun kuna. U cijelom poslu je sudjeloval­a i tvrtka Etno sajam. Po sličnom modelu će kasnije Deno zavladati Adventom. Tim dvjema tvrtkama, Eko sajam i Etno sajam, Bandić za iznimno nisku cijenu dodjeljuje desetke kućica i štandova na Trgu bana Jelačića, a oni ih kasnije ugostitelj­ima iznajmljuj­u po višestruko većim cijenama. Kad Eko sajam završi s Trgom, kućice preuzima Etno sajam. Proljeće na Trgu bana Jelačića izgledalo je ovako. Petnaest dana u ožujku i travnju zauzele su tvrtke

Eko sajam i Etno sajam s priredbama “Domaće je najbolje”, “Uskrsni sajam” i “Proljetni eko sajam”. Postavili su sveukupno 197 štandova. Sve je bilo isto, samo su se manifestac­ije mijenjale.

A koliko su bahati u svojem radu, svjedoči i službeni akt gradonačel­nika iz sredine travnja u kojemu Etno sajmu dodjeljuje Trg na korištenje u ožujku.

Prijeđimo na jesen.

Eko sajam i Etno sajam su tijekom listopada i studenog postavili 103 kućice i 70 štandova zbog priredbi “Okusi i mirisi tradicije”, “Poljoprivr­edni sajam domaćih proizvoda”, “Martin je u Zagrebu” i “Jesen je na stolu”.

Model je ostao isti. Od gradonačel­nika dobiju prostor na Trgu za iznimno nisku cijenu. Unajme kućice i stave ih na trg, a onda onima kojima u tim kućicama izlažu i prodaju višestruko naplate najam kućica. Očito je, Zagreb je njihov grad.

DENIS MOHENSKI, ZDRAVKO KRAJINA I RATIMIR JUREKOVIĆ, S GRADONAČEL­NIKOM, ČINE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia