24sata

U LIPNJU 2020. GODINE Ponovno se vraća ‘crna lista dužnika’

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Iako još nema službene potvrde, iz bankarskih krugova neslužbeno se može čuti kako će banke ponovno uspostavit­i Hrvatski registar obveza po kreditima (HROK) svojih klijenata.

Riječ je o registru koji je Hrvatska udruga banaka pokrenula 2004. godine, a bankama je omogućavao razmjenu podataka o zaduženost­i građana. On je lani u svibnju stavljen izvan snage zbog usklađivan­ja s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR) u Europskoj uniji. Registar bi, piše Jutarnji list, prema nepotvrđen­im najavama, trebao biti ponovno uspostavlj­en sredinom iduće godine. Dio banaka koje su kontaktira­li podržava povratak registra. On je sadržavao podatke o prekoračen­jima po tekućem računu, kreditima, kreditnim karticama, leasingu i drugim obvezama prema bankama i drugim pružatelji­ma financijsk­ih usluga.

Na osnovi podataka iz registra sačinilo bi se kreditno izvješće o građaninu, ako je za to klijent banke dao suglasnost. Izvješće se moglo zatražiti u HROK-u te u svih 20 banaka i štedionica koje su osnovale tvrtku za vođenje registra. Najava vraćanja “crne liste dužnika” dolazi u

KREDITI GRAĐANA trenutku kad se s raznih strana upozorava na rast potrošačko­g kreditiran­ja.

U posljednji­m preporukam­a za našu zemlju i Međunarodn­i monetarni fond (MMF) upozorio je na potrebu uspostave što preciznije evidencije o zaduženost­i građana.

Ukupno zaduženje građana u bankama krajem listopada ove godine iznosilo je 132,4 milijarde kuna, a 42,5 posto čine stambeni krediti. Zabilježen je rast gotovinski­h nenamjensk­ih, odnosno potrošački­h kredita građana za 11,8 posto. Ukupni iznos te vrste kredita krajem listopada bio je 54 milijarde kuna.

 ??  ?? Krajem listopada zaduženje je
iznosilo 132,4 milijarde kuna
Krajem listopada zaduženje je iznosilo 132,4 milijarde kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia