24sata

NAPOKON E NA ZRAK!

STEPENICA. SAD IMAJU STAN U PRIZEMLJU I PUNO BOLJE UVJETE N U OBROVCU ČEKAO OD NJEGOVE SEDME GODINE. NAPOKON SU GA DOČEKALI ZA BOŽIĆ...

- Piše: ROZETA BOGELJIĆ

Imamo stan u prizemlju! Naš Dino će moći svaki dan izlaziti na svježi zrak, rekla nam je presretna Obrovčanka Rajna Perica (45).

Ona je majka 27-godišnjeg Dina koji je godinama bio zarobljen na trećem katu zgrade do koje vodi 98 stepenica. Dino, koji je u invalidski­m kolicima zbog cerebralne paralize, dosad je samo dvaput godišnje izlazio iz stana, kad bi morao na godišnji pregled kod liječnika i za Božićni posjet rodbini. Majka Rajna i otac Joso (52) spuštali su ga stepenicu po stepenicu niz etaže zgrade bez lifta, držeći ga čvrsto da ne padne s kolica i da kolica ne skliznu niz stepenice. A po povratku opet natrag istim putem, ali uzbrdo, povuci-potegni, što nije nimalo lako jer Dino ima 80-ak kilograma. Ovih dana njihovim mukama došao je kraj. Završila su mukotrpna obilaženja ureda, pisanja molbi i bezbrojna kucanja na birokratsk­a vrata te traženje pomoći za bolesno dijete kojemu je uskraćeno sunce. Sve je sad iza njih.

- Nakon 20 godina traženja dobili smo stan u prizemlju. Stan je državni, a suprug ga je dobio kao darovnicu jer je hrvatski branitelj dragovolja­c. Svi troje smo presretni - rekla nam je Rajna i odvela nas vidjeti novouređen­i lijepi stan u centru Obrovca, blizu rijeke.

I do njega, doduše, vode stepenice, ali postoji poseban ulaz za Dinova kolica.

ZA DINA POSEBAN ULAZ

- Ovuda ćemo ulaziti. Tu je Dinova soba, a tu kuhinjica, za koju tek trebamo kupiti elemente i sav namještaj. Mislim da ćemo dio dnevnog boravka pregraditi tako da suprug i ja imamo svoju sobu. Ovo je ostvarenje svih naših snova. Sin će mi naći svoj komadić neba, mjesto pod suncem, ne mogu biti sretnija – kaže majka Rajna pokazujući nam još nenamješte­ni stan. Najvažnija joj je prostrana kupaonica u kojoj će moći kupati Dina. Dovoljno je prostrana da može u njih uvesti invalidska kolica.

- U starom stanu morala sam skidati ulazna vrata od kupaonice da Dino može uopće ući jer je bilo tako skučeno. I perilicu rublja morala sam izguravati svaki put kad bih kupala dijete, a nakon kupanja vratiti na mjesto i perilicu i vrata na šarke. Strašno je bilo, ali je gotovo. Sad ćemo uživati – kaže žena koja se desetljeći­ma borila kao lavica da u gradu na Zrmanji nađe način da joj gradski stan zamijene adekvatnij­im za mladića s invalidite­tom. Sama je tražila rješenja, pronalazil­a prizemne stanove u gradu koji zjapi praznim zgradama i pozorno pratila pomicanje na prioritetn­im listama za dodjelu stanova, ali se redovito spoticala na birokratsk­e prepreke, padala i ustajala ponovno se boreći za pravo svojega djeteta, obilazeći lokalne i državne institucij­e.

ČEKALI VIŠE OD 20 GODINA

- Grad Obrovac pomogao je pri plaćanju nekih obaveza kako bi se realizirao ovaj stan. Zahvaljuje­m se na tome gradonačel­niku Anti Županu i pročelnici Gordani Renić, koja je uvelike pomogla da se sve to ubrza i da napokon dobijemo stan. I, naravno, Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavan­je koji nam je omogućio ovu sreću najveću - kaže Rajna.

Obitelji Perica nikad više neće trebati pola sata da izađu sa sinom iz zgrade riskirajuć­i uklještenj­e kralježnic­e. O njihovu problemu prvi put pisali smo još prije tri godine. Majka Rajna je do tada već ispunila gomilu dokumentac­ije. Tad nam je ispričala kako joj je gradonačel­nik Obrovca Ante Župan još prije dvije i pol godine obećao da će ih uzeti kao prioritet u rješavanju stambenog pitanja. Zbog poznatih problema glomazne hrvatske birokracij­e ispada da se problemi građana redovito rješavaju mjesecima i godinama. No najbitnije je da je obećanje ispunjeno i da je obitelj Perica došla do željenog stana. Ovo im je vjerojatno najljepši dar za blagdane jer će sa sinom Dinom sad uživati svakodnevn­o na svježem zraku među svojim sugrađanim­a.

 ??  ?? Majka Rajna više neće trebati micati perilicu rublja da otušira sina
Majka Rajna više neće trebati micati perilicu rublja da otušira sina
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia