24sata

‘NE ’ TROVANJU: SARMA SE ČUVA 4 DANA U HLADNJAKU

ZLATNA PRAVILA MESO I POVRĆE ODVOJITE PA U HLADNJAK, KREM-KOLAČE ČUVAJTE NAJVIŠE TRI DANA...

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Nakon svakog blagdana u kućanstvu ostaju veće količine hrane koju treba pažljivo čuvati i skladištit­i kako bi ostala zdrava za jelo.

Osim što ćete već na prvi pogled po izgledu ili neugodnome mirisu prepoznati koje su se namirnice pokvarile i ne treba ih više jesti, postoje neka zlatna pravila kojih se treba držati kako biste i nakon blagdana ostali zdravi.

Hrana kojoj je istekao rok trajanja odlična je podloga za razvoj bakterija, a ako pojedete takve namirnice, riskirate ozbiljne i često po život opasne infekcije. Salmonela, toksoplazm­a i listerija su među najčešćim i najopasnij­ima. No pažljivim rukovanjem hranom to se može izbjeći. Uvijek imajte na umu da već pripremlje­na hrana izvan hladnjaka može stajati najviše dva sata.

ODVOJITE HRANU U HLADNJAKU

Prilikom spremanja u hladnjak ili zamrzivač treba odvojiti meso od svježeg voća i povrća. Kad je o kolačima riječ, kremasti i oni koji sadrže svježa jaja nose visoki rizik od razvoja mikroorgan­izama. Stručnjaci savjetuju da ih nakon pripreme držite u hladnjaku, a nikako na sobnoj temperatur­i. Jedite ih najviše od dva do tri dana, ovisno o sadržaju. Poslije isteka tog roka više nisu sigurni za jelo. Prilikom konzumacij­e hrane iz hladnjaka ili zamrzivača treba je ponovno termički obraditi kako bi se izbjegle moguće bakterijsk­e zaraze. Ako ostatke niste uspjeli pojesti kroz nekoliko dana, bez ustručavan­ja ih bacite. Grižnja savjesti zbog bačene hrane puno je manji problem od bolničkog liječenja i dugotrajni­h posljedica. Hranu koja vam je sumnjiva nemojte kušati ili pokušati je spasiti od propadanja podgrijava­njem jer to neće pomoći.

NE ZAMRZAVA SE DVAPUT

Radije je bacite. Mikroorgan­izmi ispuštaju toksine koji se ne uništavaju termičkom obradom. Zamrznute ostatke poželjno je potrošiti u roku od 2 do 6 mjeseci. Jedanput odmrznutu hranu nije poželjno ponovno zamrzavati, stoga pakirajte ostatke tako da ih odvojite kako bi vam bili dostatni za jedan obrok.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia