24sata

‘OVAKVA IZLOŽ VIDJETI BAR JED

- Piše: MISLAV BOSANČIĆ

Leonardo da Vinci je netko tko se rađa jednom u 1000 godina. Doista fascinantn­a osoba. On je ipak bio slikar, inženjer, glazbenik, matematiča­r i još mnogo toga u jednoj osobi. Još sam pod dojmom, rekla nam je glumica Marija Borić (39).

Ona i suprug, Branimir Jerneić (42), otišli su nedavno u pariški Louvre kako bi posjetili veliku izložbu posvećenu upravo Leonardu da Vinciju.

- Jako volim tog umjetnika i razdoblje u kojem je živio i djelovao. On mi je zanimljiv kao povijesna ličnost, jer je spektar njegova djelovanja bio izrazito velik. I fascinira me to što je da Vinci bio odličan u baš svemu što ga je zanimalo. I onda kad sam vidjela da je izložba napokon postavljen­a, a znam da se pripremala više od deset godina, odlučila sam da sa suprugom moram otići tamo - priča Marija. Ističe kako tamo ne možete otići kad god poželite, nego se na vrijeme moraju kupiti karte.

- Suprug i ja smo ulaznice uzeli na internetu krajem listopada, pa smo dobili termin u prosincu. Presretna sam što smo se uspjeli organizira­ti - rekla je. Kaže da je izložba impresivna jer ima oko 180 eksponata, od kojih nisu samo umjetnička djela.

- Tu su i skice, platna te razrade, jer je da Vinci radio pripremu za svaku sliku - rekla je glumica. Ona i suprug obišli su cijelu izložbu, a za to im je trebalo više od dva sata. - Naravno da sam pogledala cijelu izložbu, pa nisam ‘potegla’ do Pariza kako bih vidjela pola izložbe - poručila je kroz smijeh. Istaknula je kako ju je na izložbi posebno fascinirao dio koji pokazuje Da Vincijeve izračune koje je radio.

FASCINIRAJ­U ME KOSE

- Primjerice, kako se tkanina ponaša kad se baci u vodu s valovima, je li ljudsko tijelo simetrično ili nije... - impresioni­rana je Marija. Smatra da je upravo Da Vincijev interes za razna područja znanosti pridonio tome da ostvari brojna umjetnička djela.

- Fascinantn­o mi je kako izgledaju kose na njegovim likovima, imate osjećaj kao da biste ih mogli dodirnuti. One sve izgledaju kao da su 3D, to je stvarno impresivno - kaže Borić. Iako se kultna “Mona Lisa” nalazi u Louvreu, nije u postavu izložbe, pa Marija tu sliku nije vidjela ovaj put.

- ‘Mona Lisu’ sam vidjela već prije. Divna je ta slika, ali je teško doći do nje, morate imati jako puno strpljenja jer se mnogo ljudi nagura ispred slike - otkrila je i priznala kako joj “Mona Lisa” nije najdraža slika od Da Vincija.

- Najdraža mi je ‘Head of a Woman’, ta slika mi se uistinu dopada - kaže glumica. Inače, “Head of a Woman”, poznata i kao “La Scapigliat­a”, nedovršeni je portret mlade žene s raščupanom kosom. Mariji se također dopada i slika koju je Da Vinci stvarao do svoje smrti, a to je sveta Ana. Riječ je o slici u tehnici ulja na dasci, koja datira oko 1510. Djelo prikazuje tri generacije Kristove obitelji: sv. Anu, njezinu kćer Mariju i malog Isusa. Ana drži Mariju u krilu, dva se lika gotovo stapaju jedan s drugim, Marija gotovo da hvata Dijete savijajući se prema desnoj strani, dok se on igra s janjetom, predznakom njegova budućeg odlaska prema Pasiji. Kompozicij­a, bogata alegorijsk­im značenjima, uspješno je modelirana u piramidaln­om obliku, kao na mnogim slavnim renesansni­m oltarnim palama, s vrhom na glavi sv.

ULAZNICA UOPĆE NIJE SKUPA

Ane koja zauzima, dakle, glavni položaj. Ona blagonaklo­nim osmijehom gleda u Mariju i Isusa, s tipičnom fizionomij­om Leonardova zrelog slikarstva. Njegova je uloga bila simbolizir­anje Crkve koja, sprečavaju­ći majčinsku zabrinutos­t Marije, naglašava potrebu dobrovoljn­e Isusove žrtve. Svjetlost je difuzna i tonovi su stručno modulirani, s atmosfersk­im efektima koji vezuju monumental­ne figure za prvi plan i s prostranim visokim horizontom u pozadini, okarakteri­ziranim planinskim pogledom koji iščezava u jako svijetlim tonovima po učinku atmosfersk­e perspektiv­e.

- Za njega ta slika još nije dovršena, radio ju je do posljednje­g dana života - poručila je Marija. Glumica nam je otkrila kako ulaznica za ovu izložbu stoji 17 eura, odnosno oko 125 kuna. Smatra da je to

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia