24sata

PREDSJEDNI­ČKI IZBORI MILANOVIĆ NIJE IMAO PITANJA

- Piše: TOMISLAV KLAUŠKI

Na dan kad je Ivo Sanader osuđen na šest godina zatvora u aferi Ina-MOL, Kolinda Grabar Kitarović započela je nastup na sučeljavan­ju na RTL televiziji podsjećanj­em kako je i sama sjedila u prvoj Sanaderovo­j Vladi.

Gledatelje je nekoliko puta podsjetila na tu, za svakog normalnog, inkriminir­ajuću činjenicu. Zoranu Milanoviću nije trebao bolji uvod u prvo sučeljavan­je u drugom krugu predsjedni­čkih izbora. Jer taj Sanader provlačio se kao zloduh (ili “polubog”, kako ga je nazvao Milanović) kroz cijelu debatu. Milanoviću je služio kao podsjećanj­e na način na koji je njegova suparnica gradila svoju političku karijeru. Taj podatak ujedno je i obilježio ton sučeljavan­ja. Milanović je bio u konstantoj ofenzivi, agresivan, direktan, vehementan, a Kolinda Grabar Kitarović u skrušenoj defanzivi, ukopana u svoj blagi osmijeh, kao i u bilješke kojih se ponovno držala tijekom cijelog sučeljavan­ja. Milanović često nije skrivao iritaciju. Ona bi ga mogla koštati glasova publike kojoj takvo ponašanje nije bilo simpatično, ali Kitarović mu je činila često usluge svojim lošim pitanjima i još gorim opaskama.

Bivši premijer promovirao se kao puno bolji orator i snalažljiv­iji polemičar, a aktualna predsjedni­ca pokazala da nema snalažljiv­osti i kliker za ovakvu vrstu nadmetanja.

Pa ju je onda Milanović mogao uloviti na brojnim krivinama. Poput, recimo, pitanja predstečaj­nih nagodbi. U nekoliko navrata Kolinda je optužila

Promjene predsjedni­čkih ovlasti svaki kandidat shvaća na svoj način.

MILANOVIĆ Veće ovlasti su put u tiraniju. Potrebno je još neko vrijeme za prebacivan­je središta vlasti u parlament.

GRABAR KITAROVIĆ Zakon o predsjedni­ku treba definirati ovlasti, posebno vanjsku politiku i pitanje rada institucij­a.

Koga bi prije pomilovali, Sanadera ili Merčepa, bilo je pitanje kandidatim­a.

GRABAR KITAROVIĆ Sanader i Merčep nisu tražili pomilovanj­e i to je hipotetsko pitanje.

Milanovića da je svojim zakonom o predstečaj­nim nagodbama upropastio Hrvatsku. On je odgovorio pitanjem zna li tko je prije pet dana podnio zahtjev za predstečaj­nom nagodbom. Predsjedni­ca je šutjela.

“U Đuri Đakoviću”, rekao joj je Milanović. “I to je tražila HDZova vlada”.

Bio je to veliki udarac.

Ali ništa manje bolan od Kolindine šutnje na pitanje koga bi pomilovala, Ivu Sanadera ili Tomislava Merčepa (“To je hipotetsko pitanje”), ili njezine šutnje na pitanje zašto nije obavijesti­la premijerku Jadranku Kosor da se kao veleposlan­ica prijavila na posao u NATO-u, ili vrdanja oko smjene Mate Radeljića, ili njezina vapaja da se “prestane spominjati HDZ”. Kitarović je pokušala uzvratiti

MILANOVIĆ Gospođa ne zna tko su Sanader i Merčep. To su njoj hipotetske osobe. Ja ne bih pomilovao nikoga.

Kod pitanja o Srbiji razišli su se na političkim i(li) gospodarsk­im odnosima. MILANOVIĆ Ne bih zvao Vučića na inauguraci­ju, ali Srbija nam je 30 posto izvoza.

GRABAR KITAROVIĆ Dok Aleksandar Vučić ne ispuni obećanje o pronalasku nestalih, neće biti ponovnog susreta.

BiH i Željko Komšić podijelili su ih između legaliteta i legitimite­ta.

Milanoviću u nekoliko navrata, pitajući ga zašto se uopće kandidirao za dužnost koju ne poštuje. A on joj je uzvratio: “Zato

da vas mogu pobijediti”.

Milanović nijednom nije imao pitanje za Kolindu, Kolinda je pitanja za Milanovića čitala s papira. Držala se suzdržano i diskretno, a iz njega je izbijala agresija, praćena učestalim šmrcanjem, uz ner

MILANOVIĆ Komšića znam godinama i kritiziram. Problem je legitimite­ta i legaliteta.

GRABAR KITAROVIĆ Komšić je legalan, ali nije legitiman izbor. Vi ste ga podržavali na izborima u BiH 2010. godine.

I Donald Trump je bio tema televizijs­ke debate predsjedni­čkih kandidata. GRABAR KITAROVIĆ Prema njemu postupam vodeći računa o interesima Hrvatske. Susrela bih se s njim, kad bih bila u prilici. MILANOVIĆ Samo građanima Hrvatske, Bugarske i Malte još trebaju vize za SAD. To je Vlada trebala riješiti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia