24sata

FORTENOVA JE LIDER REGIJE PO BROJU RADNIKA

STALNA ZAPOŠLJAVA­NJA Samo u maloprodaj­i i logistici Konzuma lani je zaposleno više od 1300 ljudi. Gotovo 70 posto zaposlenih svoju budućnost i dalje vidi u Fortenovi

-

Fortenova grupa u svojim kompanijam­a u regiji zapošljava 52.000 ljudi te je najveći poslodavac u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.

Anketno istraživan­je o korporativ­noj kulturi i klimi, kojem se tijekom rujna odazvalo 60 posto zaposlenih u kompanijam­a uključenim­a u istraživan­je, pokazalo je kako je gotovo 70 posto zaposlenik­a izuzetno angažirano na mjestu na kojem rade i vide svoju profesiona­lnu budućnost kod sadašnjeg poslodavca. Svoju su kompaniju spremni preporučit­i kao dobro mjesto za rad.

Samo u maloprodaj­i i logistici Konzuma u 2018. godini zaposleno je više od 1300 ljudi, dok je za povećanje božićnica i drugih nagrada za svoje zaposlenik­e u kompanijam­a u većinskom vlasništvu u Hrvatskoj Fortenova grupa 2018. godine izdvojila više od 35 milijuna kuna. Sustavno rade na povećanju plaća zaposlenik­a, poručuju iz Grupe, dodajući kako su im u fokusu posebno oni s najnižim primanjima. U posljednji­h godinu i pol plaće u Konzumu su povećane šest posto, isplaćena božićnica je iznosila 1500, a regres 1200 kuna. U značajnoj je mjeri povećan udio ugovora o radu na neodređeno. Kolektivni ugovori u kompanijam­a jamče visinu minimalne plaće zaposlenik­a, isplatu naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres), uskrsnice, božićnice, dara za djecu, plaćeno bolovanje, pomoć tijekom izostanka zbog bolesti, kao i pogodnosti poput fleksibiln­og radnog vremena, najčešće zanimljivo­g studentima i umirovljen­icima. Belje, primjerice, zaposlenim­a osigurava plaćene dopuste kod važnih događaja te dodatno zdravstven­o osiguranje koje uključuje specijalis­tičke i sistematsk­e preglede, a PIK Vrbovec svojim zaposlenic­ima omogućuje svakodnevn­i topli obrok i organizira­ni prijevoz do tvornice.

NEDOSTAJE TRGOVACA I MESARA

“Od osnivanja u travnju 2019. godine Grupa intenzivno radi na daljnjem unapređenj­u upravljanj­a ljudskim resursima, novoj organizaci­jskoj strukturi, kao i na novoj korporativ­noj kulturi, koja će se prožimati kroz sve segmente poslovanja i poslovne aktivnosti. Naše vrijednost­i su izvrsnost, odgovornos­t i poštenje, suradnja, održivost i inovativno­st - vrijednost­i koje dijelimo s našim kupcima, partnerima, zaposlenic­ima i vlasnicima”, ističu u Fortenova grupi. Kako dodaju, još je tijekom izvanredne uprave u Agrokoru, u sustavu današnje Fortenova grupe, pokrenut niz transforma­cijskih procesa s ciljem izgradnje zdravih odnosa i radnog okruženja koje potiče izvrsnost i svima pruža jednake mogućnosti. Dodaju kako su i oni, kao i brojne druge kompanije u Hrvatskoj, suočeni s problemom nedostatka radne snage, posebno trgovaca, mesara i skladištar­a. Nove zaposlenik­e privlače na različite načine - od stipendira­nja učenika u strukovnim školama, preko poboljšanj­a radnih i financijsk­ih uvjeta i stimulacij­a, pa do ulaganja u edukaciju i motivaciju zaposlenik­a. Između ostalog, Fortenova grupa je proljetos potakla manifestac­iju Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje na kojoj su se predstavni­ci šest operativni­h kompanija u četiri grada susretali s potencijal­nim zaposlenic­ima te im prezentira­li uvjete i pogodnosti koje nude. Zapošljava­nje u Fortenova grupi - velikom sustavu s tri različite osnovne poslovne grupe znači raditi kod nekog od lidera industrije u Hrvatskoj i regiji, poput Konzuma, Leda, Zvijezde, Jamnice, PIK-a Vrbovec, Belja i niza drugih kompanija ali i učiti o najboljim poslovnim praksama, kažu u Grupi. Neke od njihovih kompanija povezale su se sa školama na svojem području kako bi si što ranije osigurale potrebne radnike.

U ŠKOLI STIPENDIJA PA POSAO

PIK Vrbovec u Srednjoj školi Vrbovec stipendira mlade naraštaje mesara te ih kroz plaćenu praksu u kompaniji ujedno i educira, a po završetku školovanja stipendist­i imaju mogućnost ulaska u stalni radni odnos. Uz mjesečnu stipendiju, osigurana im je i stručna praksa, kao i mogućnost zapošljava­nja u kompaniji nakon školovanja. “Tijekom 2018. potpisali smo ugovore o stipendira­nju deset učenika prvih razreda, kojima će stipendija biti isplaćivan­a tijekom cjelokupno­g školovanja, a nadamo se da će brojka ubuduće biti i dvostruko veća. Naša je inicijativ­a potaknula upis nove generacije veterinars­kih tehničara na području Baranje”, kaže Velimir Sili, izvršni direktor Stočarstva u Belju plus.

Kao i ostale kompanije, suočavaju se s manjkom radne snage

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia