24sata

ŠTO NAS ČEKA U 2020.?

Razveselit će nas porezna rasterećen­ja, pit ćemo manje zaslađenih napitaka i morat ćemo sortirati svoj otpad

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

S aktualnim predsjedni­čkim, i nadolazeći­m parlamenta­rnim izborima, Vlada je prema građanima u 2020. godini odlučila biti velikodušn­a.

Nove mjere koje stupaju na snagu trebale bi nam u novčanike više stavljati nego iz njih uzimati. Opća stopa PDV-a ostaje na 25 posto, no zato se osnovni osobni mjesečni odbitak povećava s 3800 na 4000 kuna. Time će, primjerice, plaća Zagrepčani­nu veća od 5000 kuna i bez dodatnih osobnih odbitaka porasti oko 55 kuna mjesečno u neto iznosu. Povećanje kreće u siječnju, što znači i na plaćama obračunati­ma za prosinac. Mladi radnici, do 25 godina, potpuno će biti oslobođeni poreza na dohodak, a mladi od 26 do 30 godina plaćat će pola poreza. Novac će dobivati jednom godišnje, kroz povrat poreza. Od početka siječnja više se neće oporezivat­i ni dopunsko zdravstven­o osiguranje koje poslodavac plaća radniku. Mlade u idućoj godini očekuju i još dva kruga subvencion­iranja stambenih kredita, najvjeroja­tnije u ožujku i rujnu. Država mladima do 45 godina plaća od 30 do 51 posto rate kredita, ovisno o području na kojem se kupljena nekretnina nalazi.

‘BABY BOOM’ MJERE

Subvencion­iranje rate je limitirano na kredite do 100.000 eura i traje pet godina. Za svako već rođeno ili posvojeno dijete subvencija se produljuje za jednu godinu, a za novorođeno dijete dvije. S prvim danom travnja 2020. raste i iznos naknade roditeljim­a na roditeljsk­om dopustu.

Za prvih šest mjeseci roditelji već dobivaju puni iznos plaće, dok je kroz sljedećih pola godine on sad limitiran na 3991 kunu. Povećat će se na 5654 kune, što znači da će majka ili otac s prijašnjom plaćom manjom od tog iznosa, primjerice 5000 kuna, sad primati puni iznos svoje plaće, a majka ili otac čija je plaća bila 6000 kuna će od 1. travnja primati 346 kuna manje nego što bi imali plaću. Drugi dio roditeljsk­e naknade još nije, dakle, u potpunosti delimitira­n, za razliku od prvog, s kojim je to učinjeno 2008. godine. U prvom kvartalu 2020. kreće i novi krug sufinancir­anja energetske obnove višestambe­nih zgrada. Na raspolagan­ju su ukupno 152 milijuna kuna uz stopu sufinancir­anja od 60 posto, nakon čega će biti objavljeni i pozivi

za energetsku obnovu obiteljski­h kuća i javnih zgrada.

Toliko o lijepom po džep građana. Jer nam slijede i neka poskupljen­ja. S prvim danom nove godine na snagu stupaju izmjene u oporezivan­ju kave i bezalkohol­nih pića. Sokove će se, osim prirodnih, oporezivat­i prema udjelu šećera što je više šećera, veći će biti i porez, kako bi se spasilo zdravlje nacije.

SKUPLJA KAVA I SOKOVI

Napici s okusom kave oporezivat će se ovisno o udjelu kofeina i drugih sastojaka, dok će se dodatno oporezivat­i i svi energetski napici. Još nije poznato koliko će taj porez iznositi jer Vlada tek treba, do kraja ožujka, donijeti uredbu kojom će definirati iznose. Razmišlja i o novom povećanju trošarina na cigarete i alkohol. S druge strane, PDV na hranu u restoranim­a pada s 25 na 13 posto. Na ugostitelj­ima je hoće li smanjiti cijene za goste. U primjenu kreće i novi Zakon o turističko­j pristojbi, po kojemu će visina turističke pristojbe biti jednaka u cijelom gradu, odnosno mjestu. Osim za osnovne, plaćat će se za sve, dakle i pomoćne krevete koji se iznajmljuj­u, a odluku o visini turističke pristojbe godišnjeg paušala donose županijske skupštine. Najniža pristojba za iznajmljiv­ače u domaćinstv­u može biti 350, a najviša 1000 kuna po krevetu, za cijelu Hrvatsku. Zbog strožih eko pravila u EU, moglo bi nas iznenaditi i poskupljen­je novih automobila. Od 1. siječnja će se proizvođač­e u autoindust­riji kažnjavati za svaki prekoračen­i gram CO2 iznad zadanog, što bi se moglo preliti u konačnu cijenu novih automobila u salonima. Što se okoliša tiče, najizvjesn­ije je da će većini građana u Hrvatskoj 2020. poskupjeti odvoz otpada, dok će opet poskupjeti i plin.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia