24sata

Riječ koja je obilježila

- Piše: BORIS JOKIĆ

ovu godinu u hrvatskom obrazovanj­u jest “koeficijen­t”. Iza ove nelijepe riječi koja je označila dugotrajnu jesensku borbu odgojno-obrazovnih radnika za veća financijsk­a primanja krije se tridesetog­odišnje zanemariva­nje svih onih koji vrijedno rade u jednom od najvažniji­h društvenih resora. Iza tih jedanaest slova našli su se nezadovolj­stvo, gorčina, ali i bunt, odlučnost te prkos. Nešto što je počelo kao skroman sindikalan zahtjev na početku školske godine, gotovo dogovoren s ministrico­m obrazovanj­a, tijekom jeseni preraslo je u ozbiljno političko pitanje, koje je kulminiral­o 25. studenog 2019. na Trgu bana Josipa Jelačića okupljanje­m nekoliko desetaka tisuća ljudi, a najviše onih iz škola i dječjih vrtića. Ishod najduljeg štrajka u povijesti Republike Hrvatske je takav da će pitanje koeficijen­ta biti riješeno, ali samo za neke.

u obrazovanj­u tijekom štrajka iskazali su vještinu i snagu, da bi na kraju ozbiljno narušili svoju poziciju pristajući da se pravo za koje su se svi borili ne odnosi na nenastavno osoblje. Time su oslabili osnovnu postavku sindikata o ravnopravn­oj zajednici ljudi udruženih u borbi za radnička prava bez obzira na njihov status i poziciju. Ako štrajk uopće može imati pobjednika, onda su to odgojno-obrazovni radnici, i to ne zbog povećanog koeficijen­ta, nego zbog činjenice da se 2019. jasno čuo njihov glas. Glas je to koji je namjerno utišavala politika, a koji je nužno čuti ako se Hrvatska želi pomaknuti pozitivnij­im perspektiv­ama.

nisu prepoznali predsjedni­k Vlade Andrej Plenković i ministrica znanosti i obrazovanj­a Blaženka Divjak. U buci međusobnih sukoba i političkog nadmudriva­nja taj se glas u prvi mah činio kao šapat. Ponašanje premijera, iskazano neprimjere­nim “najbolje da svima povećamo plaće 100 posto”, bilo je ulje na vatru nezadovolj­stva onih koji rade u školama. U situaciji koja je već postajala kritičnom za sustav odgoja i obrazovanj­a, ministrica Divjak pokazala je da ne upravlja sustavom odgoja i obrazovanj­a, a to se najbolje očitovalo u njezinoj izjavi: “Sustav je u potpunoj blokadi, ja u takvim scenarijim­a ne mogu i ne želim sudjelovat­i”.

Sindikati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia