24sata

Čekaj, pa te kućice

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

su izgleda po Duhu Svetom. Nitko ih nije odobrio! To je bila prva reakcija kad smo dobili odgovore iz Grada Zagreba i njegove Turističke zajednice. U središtu grada trajale su pripreme za Advent u Zagrebu, manifestac­iju koja je tri puta osvojila nagradu za program i organizaci­ju. Ali iako su kućice na kojima će se okrenuti milijuni kuna već bile montirane, svi odgovorni su prali ruke od toga tko ih je odobrio. Jednostavn­o pitanje koliko adventskih kućica ima u Zagrebu, koje tvrtke su ih dobile i tko ih je odobrio tako je preraslo u prvorazred­nu aferu. 24sata su tijekom dva tjedna svakodnevn­o izvještava­la javnost kakva se muljaža krije iza blještavil­a lampica i bogate gastro ponude na Adventu u Zagrebu. Otkrili smo da za postavljan­je oko 230 kućica u središtu Zagreba nema nikakvog natječaja za razliku od ostalih gradova.

su tvrtke koje su dobile taj unosni posao znale da će raditi za Advent i prije nego što su službeno dobili odobrenja. Otkrili smo da zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić ne govori istinu kad kaže da se svatko može javiti i pod jednakim uvjetima dobiti lokacije za Advent te da je grubo izigrao gradsku odluku po kojoj mora raspisati natječaj za adventske kućice. Otkrili smo i da sedam “kraljeva Adventa” preprodaju lokacije i kućice po cijenama i do 100.000 kuna iako su pravo postavljan­ja platili tek nešto više od 3000 kuna. Otkrili smo i uvjete po kojima se kućice dalje iznajmljuj­u ugostitelj­ima i trgovcima te prenijeli stav ogorčenih ugostitelj­a koji su rekli da je to reket. I na kraju, Zagrepčani i cijela Hrvatska su vidjeli o kakvom je mutnom poslu riječ kad smo usporedili koliko svi ostali veliki gradovi zarade od najma adventskih kućica.

- Mislim da ste sigurno

nešto pogrešno zbrojili. To vam je prosto nemoguće - poslao nam je poruku direktor splitske gradske tvrtke koja na natječaju iznajmljuj­e kućice u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj.

Ali nismo ništa pogrešno zbrojili. Podaci su bili službeni i jasni. Grad Zagreb od 228 kućica u gradsku blagajnu uprihodi 756.000 kuna, a Split na samo 19 kućica nakon natječaja 860.000 kuna. Dakle, razlika je viša od 100.000 kuna, samo ako se provodi natječaj. - Krećemo u izvide. Sličnost je frapantna s namještanj­em poslova prije nekoliko godina - potvrdio nam je sugovornik iz Uskoka nakon serije naših tekstova.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia