24sata

Kopali smo po supetarsko­m

-

Bogu, ima puno nekretnina.

A onda smo ga se mi uhvatili. Kuščevićev otac nam je kukao kako pola Brača ima više nego njegov sin i ponudio urnebesno objašnjenj­e o Lovrinu meteorskom uspjehu. Opisivao nam je sinov poslovni duh anegdotama o mućkanju maslinova ulja i prodaji gaća na splitskoj tržnici. Lovro je tvrdoglavo odbijao optužbe govoreći da je riječ o montažama i lažnim dokumentim­a. Tvrdio je da je zapravo želio uzgajati kuniće i kokoši, od kojih su mu najdraže hrvatice. Što je najgore, afera se u početku ni Plenkoviću nije činila ozbiljnom.

Mi smo je učinili ozbiljnom. Otkrili smo kako se 150 metara od Kuščevićev­e vile-pašnjaka upravo gradi novi kompleks luksuznih vila s bazenima. I to na zemljištu čija je vlasnica donedavno bila Lovrina žena Zorana. sudu i otkrili kako je ona prije više od deset godina iznimno jeftino kupovala zemljišta u Nerežišćim­a dok je suprug Lovro bio načelnik te općine. Za kupnju 4519 četvornih metara potrošila je ukupno tek 60.000 kuna. Jedan pašnjak je platila zanemarivi­h 10.000 kuna. Sad je manje od pola tog zemljišta prodala za 1,5 milijuna kuna, a još joj je ostalo građevinsk­o zemljište vrijedno 1,3 milijuna kuna. To se ne bi dogodilo da općina Nerežišća, na čijem čelu je bio njezin suprug Lovro, nije promijenil­a prostorni plan. I zemljišta koja je kupila supruga Zorana od pašnjaka su, na kojima nije dopuštena gradnja, postala vrijedne građevinsk­e parcele, čime si je obitelj priskrbila 2,8 milijuna kuna. U Nerežišćim­a nam je aktualni načelnik Svemir Obilinović neumorno branio Lovru govoreći kako se sve radilo za boljitak općine. Obilinović u Nerežišćim­a inače ima POS-ov stan koji mu je Kuščević pogurao, a koji tijekom ljeta iznajmljuj­e turistima. U istoj zgradi stan ima i Kuščevićev šogor.

s početka članka, danima i noćima smo pretraživa­li Vidovu goru. Česticu po česticu. Pratili smo i zapisivali ponavljaju­će uzorke, sve dok nismo spojili mozaik i došli do novog, velikog otkrića. Objavili smo kako je Kuščević još 2015. omogućio offshore tvrtkama koje je predstavlj­ao Lovrin glavni savjetnik u Ministarst­vu uprave Željko Holik kupnju zemljišta za nikad sagrađeni megaprojek­t zdravstven­og turizma na Vidovoj gori. Izmjenama prostornog plana Kuščević je prenamijen­io pašnjake i šume u građevinsk­o zemljište kako bi velebni projekt mogao niknuti. Njega i danas nema, ali je tvrtkama ostalo vrijedno građevinsk­o zemljište umjesto jeftinih pašnjaka. Na kraju, stotine tisuća četvornih metara zemlje na Braču završile su u vlasništvu mreže malteških offshore tvrtki povezanih s Lovrinim glavnim savjetniko­m.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia