24sata

Iz pozicije osobe koja

-

žrtve češće traže pomoć i podršku unutar svojega kruga socijalne podrške. No posljedice obiteljsko­g nasilja jednako teško pogađaju sve žrtve te sve nabrojene loše učinke na samopouzda­nje i samopoštov­anje osjećaju i žrtve višeg obrazovnog i ekonomskog statusa.

nije žrtva obiteljsko­g nasilja, koja ima samopouzda­nja i vjeru u sebe, uvijek se rješenje čini vrlo jednostavn­o: okrenuti se i zauvijek otići od nasilnika. U početku žrtve vrlo često ne prepoznaju pojavu nasilnog ponašanja koje se manifestir­a kroz povremeno iskazivanj­e ljubomore, prigovaran­ja zbog izgleda i ponašanja, zatim prelazi na emocionaln­e ucjene, vrijeđanje, praćenje, nadzor, kontrolu, pa na uništavanj­e stvari i imovine, šamaranje, prisiljava­nje na seksualne odnose... Svakako da bi bilo lakše izaći iz nasilničko­g odnosa u samom početku nasilja, ali i tu je život komplicira­niji od teorije.

Uz savjetodav­nu pomoć za žrtve i mogućnost smještaja u skloništu, u Hrvatskoj se temeljem Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji provodi i zaštitna mjera, a temeljem Kaznenog zakona provodi se sigurnosna mjera psihosocij­alnog tretmana počinitelj­a nasilja u obitelji (PSTPN), u cilju zaštite žrtve i prekida nasilja u obitelji. Naša iskustva u provođenju PSTPN-a potvrđuju da su promjene moguće, ali ne tako da mijenjamo osobu u cjelini. Provođenje­m psihosocij­alnog tretmana počinitelj­a nasilja u obitelji - radimo isključivo na promjeni dijela ponašanja u smislu usvajanja nenasilnih obrazaca ponašanja, poboljšanj­a samokontro­le, primjereno­g izražavanj­a emocija i slično.

od ukupnog broja osoba uključenih u psihosocij­alni tretman, prema evaluaciji voditeljic­a tretmana u ustanovi “Duga - Zagreb”, oko 75% nasilnika završi tretman s ocjenom uspješan ili djelomično uspješan. Neuspješni­h ima

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia